Около 100 хил. демонстранти се събраха в Лондон днес, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), съобщава "Франс прес".

Активистите срещу Брекзит шестваха в района на британския парламент, за да отбележат втората годишнина от референдума, който се проведе на 23 юни 2016 г., настоявайки за "гласуване на хората" дали одобряват окончателното споразумение, което премиерът Тереза Мей сключва с ЕС, ако изобщо такова споразумение бъде сключено.

Лондон разкри условията за престой на гражданите на ЕС на Острова след Брекзит

Лондон разкри условията за престой на гражданите на ЕС на Острова след Брекзит

Гражданите на ЕС ще трябва да отговарят на три "прости" въпроса

"Разплаках се, когато референдумът се случи, изглеждаше, че бъдещето е доста лошо", коментира Чиара Лидуори, 40-годишна италианка, живееща в Лондон, като допълни: "Брекзит е ужасен не само защото искаме да запазим нещата такива, каквито са, а защото е важно да бъдем вътре, за да направим промени."

55-годишната Емили Хил е посочила, носейки знамето на ЕС в ръка, че "голяма част от гласуването беше протестен вот, някои хора действително не подкрепят ЕС, но не смятам, че това са мнозинството от хората в тази страна".

Британският външен министър Борис Джонсън, който беше един от основните агитатори за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предупреди Тереза Мей срещу Брекзит, който е "мек, поддаващ се и сякаш безкрайно дълъг" като ролка тоалетна хартия, добавяйки, че Мей трябва да изпълни "мандата на хората и да осигури пълен британски Брекзит".

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

Ябълката на раздора е Ирландия

Екипът на Тереза Мей е на път да влезе в следващия кръг от преговори с партньорите си от ЕС, но все още трябва да определи точно какво иска от бъдещите отношения на Великобритания със Стария континент, особено в областта на митническия съюз.

Министърът на търговията Лиъм Фокс, който е отявлен евроскептик, настоя, че премиерът все още е готова да се откаже от преговорите, ако не бъде постигнато задоволително споразумение.

"Министър-председателката винаги е казвала, че никаква сделка е по-добра от лоша сделка", коментира Фокс в интервю за БиБиСи.

Ключова победа на Мей в парламента за Брекзит
Обновена

Ключова победа на Мей в парламента за Брекзит

Поправката щеше да предостави право на глас на парламента