Великобритания разкри схемата за престой на гражданите на ЕС на Острова след Брекзит, съобщават "Гардиън" и Би Би Си.

Правителството обещава да ускори процеса по регистрация на гражданите на ЕС, които искат да останат във Великобритания след Брекзит. Молбите за оставане на Острова ще бъдат решавани "за дни" вместо за 6 месеца.

Ключова победа на Мей в парламента за Брекзит
Обновена

Ключова победа на Мей в парламента за Брекзит

Поправката щеше да предостави право на глас на парламента

Разкривайки подробности за "схемата за установяване" на граждани на ЕС, Министерството на вътрешните работи обеща процесът по разглеждане на молбите да бъде "кратък, прост и дружелюбен", като ще се изхожда от това да се приемат заявленията и да не се отхвърлят.

Вътрешният министър Саджид Джавид заяви, че със схемата британското правителство се ангажира да защити правата на гражданите на ЕС, които вече пребивават на Острова.

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

Ябълката на раздора е Ирландия

Искаме да останат и искаме процесът да бъде възможно най-облекчен, добави той.

От публикуван от министерството документ, който е от 57 страници, става ясно, че поетапно схемата ще заработи от по-късно тази година и заявленията ще могат да се подават онлайн или чрез мобилни телефони с операционна система Android, но не и с iPhones.

Заявлението ще струва 65 британски лири на човек, като за дете е наполовина по-евтино. Гражданите на ЕС ще получат личен номер, но не и физическа карта, който ще трябва да използват при ползване на обществени услуги, включително за здравеопазване, работа и наем на имот.

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Мишел Барние изнесе реч пред Европейската агенция за фундаментални права

Критикувано през последните 18 месеца заради отношението на Лондон към гражданите на ЕС, вътрешното министерство обещава да предложи "човешки" контакт с всеки, който се нуждае от помощ, включително и за тези, които нямат възможност да пуснат молбата онлайн.

Изчислено е, че ведомството ще трябва да разглежда по 4 500 молби на ден, за да премине през 3,2 милиона заявления преди програмата да завърши през юни 2021 г. Но броят може да бъде дори по-висок, тъй като според министерството между 3,2 и 3,8 милиона граждани на ЕС се предполага, че имат право да участват в схемата.

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Парламентът ще има право на вето върху закона

Европейците ще трябва да представят паспорта си или лична карта с дигитална снимка и вътрешното министерство автоматично ще проверява различните правителствени агенции за доказателства, че живеят на Острова.

Молбата на всеки, който има присъда по-голяма от 12 месеца, може да бъде отхвърлена, въпреки че проверката на съдебното минало във Великобритания и ЕС няма да бъде автоматична.

Ако граждани на ЕС не искат да подадат молба, като използват национален осигурителен номер и данъчни документи, Министерството на вътрешните работи ще приеме други доказателства за пребиваване, включително документи за платени местни данъци, за наем или ипотека и други сметки.

Схемата ще работи две години и половина. Тези, които живеят на Албиона по-малко от пет години, ще получат "предварително уреден статут", който ще бъде заменен с напълно "уреден статут" след период от пет години.

Новият статут ще се разглежда като път към британско гражданство, което слага край на нуждата гражданите на ЕС във Великобритания да преминават през процес на постоянно пребиваване.

Гражданите на ЕС ще трябва да отговарят на три "прости" въпроса онлайн, ако искат да продължат да живеят на Острова след Брекзит.

Британските власти ще поискат от тях да докажат личните си документи, дали са осъждани и дали живеят във Великобритания. Отговорите ще бъдат проверявани в база данни на правителството.

Според статистиката във Великобритания живеят 3,8 милиона граждани на ЕС, а в съюза пребивават 900 000 британски граждани.