Около 100 000-120 000 украински деца може да останат във временно окупираните от руските сили територии.

Това каза вицепремиерът - министър за реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук, цитирана от "Укринформ".

Училищата в Украйна отвориха врати за първия учебен ден въпреки войната

Училищата в Украйна отвориха врати за първия учебен ден въпреки войната

Тази година обаче няма да има разкази за весела ваканция, а за оцеляване

"Нямаме точна информация. Но например знаем, че в Донецка област има десетки хиляди деца, в момента говоря за временно окупирани територии. В Херсонска област също има десетки хиляди деца. Същото е и в Запорожка област. Ако говорим за общия брой, мисля, че той е около 100 000-120 000 деца", каза правителственият служител.

Според нея, не всички родители, останали във временно окупираните територии, искат да изпратят децата си в училища, открити от руснаци. Верещук уточни, че нашествениците принуждават родителите да изпращат децата си в рускоезични училища с руска учебна програма.

Верещук подчерта, че руснаците във временно окупираните територии не разглеждат възможността за онлайн обучение. Те искат учениците да посещават часовете само присъствено.

Повече от 5000 деца евакуирала Русия от Украйна за денонощие

Повече от 5000 деца евакуирала Русия от Украйна за денонощие

Общо те са над 412 500 от началото на войната

Припомняме, в края на август, Украйна призова ЮНЕСКО спешно да реагира на заплахите на Русия към родители в Херсонска и Запорожка област, че ще изпрати децата им в сиропиталища, ако откажат да ги запишат в училище.

През последните месеци зачестиха сигналите, че руските власти налагат административна и културна асимилация в украински територии, където са постигнали военни победи.

Става въпрос за опити за подмяна на документи и записването на ученици в руски училища.

Според съобщенията обаче в голямата си част местното население не приема подобна намеса.

Повече от 2,5 милиона души евакуирала Русия от Украйна

Повече от 2,5 милиона души евакуирала Русия от Украйна

Сред тях са и около 400 000 деца

От своя страна, Русия твърди, че е евакуирала милиони украинци, сред които и много деца. Според Москва хората доброволно са пристигнали в Русия.