15 руснаци, наети в Сирия от частна охранителна фирма, са загинали при експлозия, разтърсила оръжеен склад в нейната база в страната. Това обявиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Гардиън".

Инцидентът е станал в склад за оръжия на компанията в село Табия Джазира в североизточната сирийска провинция Дейр ез Зор.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман заяви, че въпросната руска компания отговаряла за "охраната на нефтените и газови полета, контролирани от сирийския режим".

Частната армия на Путин в Сирия

Частната армия на Путин в Сирия

Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия

"Петнадесет руснаци, работещи за руска частна охранителна фирма загинаха при експлозия в оръжеен склад на фирмата в Табия Джазира в Дейр ез Зор", уточни Рахман пред "Франс прес".

Руските охранители са придружавали силите на режима, докато са напредвали към петролните и газови полета, намиращи се източно от река Ефрат и които са контролирани от Сирийските демократични сили (СДС), подкрепян от САЩ алианс на кюрдски и арабски бойци, който е доминиран от кюрдите.

От Сирийския център твърдят, че бойци на режима са се опитвали да се доберат до оръжията в склада, но са предизвикали избухването на умело замаскирана бомба. Уточнява се, че общо 23 души са били убити, включително 15 руснаци. Другите жертви се смята, че са бойци на сирийския режим.

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

Оцелял руски наемник разказа за разгрома в Сирия

В Youtube е публикуван запис...

Това става след ответния удар на оглавяваната от САЩ коалиция заради нападение срещу главната квартира на СДС близо до газово поле на източния бряг на Ефрат. Десетки руски наемници се твърди, че са били избити при нападението.

Правителството на сирийския президент Башар Асад заклейми ударите като "военно престъпление".