18 полицаи са пострадали по време на многохилядния протест на противниците на коронавирусните ограничения в германската столица на 1 август, съобщи берлинската полиция в своя Twitter канал, цитирана от inshe.tv.

По думите на правоохранителите, около 1100 техни колеги са били моболизирани на това сложно събитие. 18 от тях са ранени, трима се лекуват в болница.

Хиляди протестират в Берлин срещу мерките за COVID-19

Хиляди протестират в Берлин срещу мерките за COVID-19

Недоволстващите смятат, че се нарушават правата и свободите им

По пътя в центъра, в района Нойкелн, от тълпата в полицаите са стреляли с пиротехнически средства и са хвърляли камъни.

Доколкото протестиращите по време на демонстрацията не са спазвали хигиена, от полицията са образували накателно производство срещу организаторите на мероприятието.

Политиците също осъдиха демонстрантите. "Демонстрации са възможни и по време на коронавируса, но не по този начин. Дистанцията, носенето на предпазна маска, спазването на хигиенните правила в ежедневието служат за защита на всеки от нас. Нека се отнасяме с уважение един към друг", призова в Туитър здравният министър Йенс Шпан.

Протестиращите не уважават другите и поставят под заплаха здравето на мнозина, каза и управляващият бугомистър Берлин Михаил Мюлер. По данни на берлинските власти, в съботните протести са се присъединили и от организацията на неонацистите.

В митинга, в който участваха около 20 000 души се проведе на 17 юли пред Бранденбургските врати. Тогава в центъра на града имаше демонстрация с участието на около 17 000 души. Те призоваха да се отменят ограниченията и уверяваха, че това е "най-голямата теория на конспирациите - коронавирусната пандемия".

По информация на Worldometers, на 2 август в Германия са потвърдени 211 077 случая на заразени с COVID-19. Починалите са 9 226 души.