Хакери откраднаха имейл адресите на повече от 200 милиона потребители на Twitter и ги публикуваха в онлайн хакерски форум. Това съобщи "Ройтерс", като цитира израелски специалист по сигурността.

Пробивът за съжаление ще доведе до много други подобни атаки, написа в LinkedIn Алон Гал, съосновател на израелската фирма за мониторинг на киберсигурността Hudson Rock. Той го нарече "едно от най-значимите изтичания на данни, които съм виждал".

Потребителите се произнесоха - искат Мъск вън от Twitter

Потребителите се произнесоха - искат Мъск вън от Twitter

Милиардерът сам се допита с анкета в социалната мрежа

Twitter не е коментирал доклада, който Гал публикува за първи път в социалните медии на 24 декември, нито е отговорил на запитвания за нарушението от тази дата. Не беше ясно какви действия е предприел екипът, ако има такива, за да разследва или коригира проблема.

"Ройтерс" не можа независимо да провери дали данните във форума са автентични и идват от Twitter. Екранни снимки от хакерския форум, където данните се появиха в сряда, се разпространяват онлайн.

Трой Хънт, създател на сайта за уведомяване за нарушения Have I Been Pwned, видя изтеклите данни и каза в Twitter, че изглеждат "почти това, което е описано като".

Няма улики за самоличността или местоположението на хакера или хакерите зад пробива. Може да се е случило още през 2021 г., което беше преди Илън Мъск да поеме собствеността върху компанията миналата година.

Твърденията за размера и обхвата на пробива първоначално варираха и се твърдеше, че 400 милиона имейл адреса и телефонни номера са били откраднати.

Стотици бивши служители съдят Twitter

Стотици бивши служители съдят Twitter

За дискриминация и незаконни уволнения

Големият пробив в Twitter може да заинтересува регулаторите от двете страни на Атлантика. Комисията за защита на данните в Ирландия, където се намира европейското седалище на Twitter, и Федералната търговска комисия на САЩ наблюдават компанията, собственост на Мъск, за спазване на европейските правила за защита на данните и съответно заповед за съгласие на САЩ.

Ако изнесените данни за течове се окажат верни, то това са поредните неприятности за Мъск, откакто пое социалната мрежа. Стотици бивши служители обявиха, че ще го съдят, а много потребители обявиха, че не са доволни от управлението му.