Компанията Twitter Inc беше обвинена във вторник от 100 бивши служители в различни нарушения, включително съкращения на жени и неплащане на обещаните обезщетения, съобщи "Ройтерс".

Шанън Лис-Риордан, адвокат на работниците, каза, че е подала 100 искания за арбитраж срещу Twitter, които имат сходни искове с четири групови дела, висящи във федералния съд на Калифорния.

Всички работници подписаха споразумения за завеждане на правни спорове срещу компанията в арбитраж, а не в съд, каза Лис-Риордан, което означава, че вероятно ще им бъде забранено да участват в колективните искове.

Припомняме, че Twitter уволни приблизително 3700 служители в началото на ноември като мярка за съкращаване на разходите от новия собственик Илън Мъск, който плати 44 милиарда долара за придобиването на платформата за социални медии, а стотици други впоследствие подадоха оставки.

Служители на Twitter масово напускат

Служители на Twitter масово напускат

След като Мъск сложи край на работата от вкъщи и наложи по-дълъг работен ден

Арбитражните искания обвиняват Twitter в дискриминация по полов признак, нарушаване на договора и незаконно уволнение на служители, които са били в медицински или родителски отпуск.

Twitter не отговори веднага на искане за коментар.

Лис-Риордан каза, че нейната фирма е разговаряла със стотици други бивши служители на Twitter и възнамерява да заведе повече правни искове в арбитраж от тяхно име.

"Поведението на Twitter, откакто Мъск пое управлението, е невероятно грубо и ние ще търсим всички възможности, за да защитим работниците и да извлечем от Twitter компенсациите, които им се полагат", каза тя.

Висящите групови искове твърдят, че Twitter е уволнявал служители и изпълнители без 60-дневното предизвестие, изисквано от закона, непропорционално уволнявал жени и принуждавал работници с увреждания, като отказвал да разреши дистанционна работа.

Twitter също е изправен пред най-малко три жалби, подадени в борда по труда в САЩ, в които се твърди, че служители са били уволнени за критикуване на компанията, опит за организиране на стачка и друго поведение, защитено от федералното трудово законодателство.

Компанията отрече да е нарушила закона, изискващ предизвестие, и все още не е отговорила на другите твърдения.

Напускат ръководители в Twitter

Напускат ръководители в Twitter

След като ключови компании обявиха оттеглянето си

Потребителите на Twitter, участвали в анкетата на Мъск, с категорично мнозинство гласуваха милиардерът да се оттегли като изпълнителен директор на социалната мрежа - резултат, който той обеща да последва.