21 загинали и 106 спасени заложници. Такава е равносметката след края на продължилата 30 часа заложническа драма в хотел "Хаят" в сомалийската столица Могадишу, съобщи BBC. 

Припомняме, че бойци от свързаната с "Ал Кайда" сомалийска терористична групировка "Ал Шабааб" щурмуваха хотела, след като на входа на сградата се взривиха две коли с експлозиви.

Обсадата на хотела от страна на правоохранителните органи и сомалийските специални сили продължи до неделя вечерта.

По непотвърдени данни на местни журналисти операцията по освобождаването на хотела е включвала удари с безпилотни самолети по части от сградата и нападение на обучени от САЩ и Турция сомалийски специални сили.

Десетки убити и ранени при ислямистки щурм на хотел в Сомалия

Десетки убити и ранени при ислямистки щурм на хотел в Сомалия

Властите засилват охраната

По последни данни на медиите сградата на хотела е освободена от бойците и те са били ликвидирани, но официална информация от властите за това, както и за броя на жертвите, все още не е публикувана.

Хотел "Хаят" е описван като популярно място за срещи на служителите на федералното правителство.

Нападението в петък бележи първото в столицата извършено от групировката, откакто новият президент на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд беше избран през май.

Хотели и ресторанти са били чести цели, но Могадишу преживя най-смъртоносната си атака през октомври 2017 г., когато повече от 500 души бяха убити, когато камион, пълен с експлозиви, беше взривен на едно от най-оживените кръстовища в града. Никоя група не пое отговорност, но всички индикации сочат, че Ал Шабаб е отговорен.

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

Операцията е проведена в координация със сомалийската армия