Израелските въздушни удари в ивицата Газа убиха най-малко 22 палестинци във вторник, казаха медици, докато израелските сили се биеха с водените от Хамас бойци в Рафах, близо до границата с Египет, предава "Ройтерс".

Насилието в Газа ескалира паралелно със засилените боеве между Израел и подкрепяните от Иран сили на Хизбула от другата страна на границата на Израел с Ливан.

Израелски танкове напреднаха в северните и западните райони на Рафах, сражавайки се с бойци от Хамас и "Ислямски джихад", според местни жители и изявление, публикувано от двете палестински въоръжени групи. Жителите казаха, че израелската армия е взривила няколко къщи в източните и централните райони на града.

Въоръжените крила на Хамас и Ислямски джихад казаха, че бойци са атакували нахлуващите сили с противотанкови ракети, детонирали вече поставени бомби и минометен огън.

Палестинските здравни служители казаха, че 22-мата души са били убити при няколко израелски въздушни удара в централната и южната част на Ивицата Газа. При един от ударите шестима палестинци бяха убити, включително три жени, в къща в Нусейрат, един от осемте исторически бежански лагера на територията, казаха те.

Все още няма коментар от израелската армия.

Повечето от 2,3 милиона жители на Газа бяха разселени за почти една година война, тъй като израелските въздушни и артилерийски удари превърнаха голяма част от палестинския анклав в развалини. Повече от 41 400 палестинци са били убити при израелското нападение, според министерството на здравеопазването в Газа.

Войната, най-смъртоносната битка в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт, беше предизвикана на 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници, според израелските данни.

Байдън не се отказва от прекатяването на огъня в Газа, но обвинява Хамас за застоя

Байдън не се отказва от прекатяването на огъня в Газа, но обвинява Хамас за застоя

"Той абсолютно не се е отказал", каза Джейк Съливан в интервю за MSNBC

Във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън остава решен да постигне прекратяване на огъня в Газа и сделка за заложниците с Хамас, като същевременно се стреми да намали напрежението на границата на Израел с Ливан, каза във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан .

"Той абсолютно не се е отказал", каза Съливан в интервю за MSNBC часове преди Байдън да се обърне към Общото събрание на ООН за последен път като президент.

ООН призова за диплматическо решение за кризата в Ливан

ООН призова за диплматическо решение за кризата в Ливан

Болниците в страната са претъпкани от хилядите пристигащи ранени хора