Ислямистки бунтовници нападнаха хотел в столицата на Сомалия, Могадишу, в петък, което предизвика конфронтация със служители на сигурността. Групировката "Ал Шабаб" се насочи към хотел Pearl Beach в Лидо Бийч, често посещаван от служители. Няма потвърждение за броя на жертвите при атаката, съобщава "Дойче веле".

"Силите за сигурност спасиха много хора от сградата и операцията все още продължава", се казва в правителствено изявление.

Свидетели казаха, че са чули стрелба и експлозии в хотела на плажа Лидо. Двама атентатори самоубийци се взривиха на входа на хотела, съобщи агенция ДПА, цитирайки полицай Мохамед Дахир. Въоръжени мъже ги последваха и нахлуха в сградата.

Други гости на хотела също са взети за заложници, каза пред ДПА служител по сигурността Хасан Али. Обсадата на хотела продължи и в петък вечерта. Официалната сомалийска информационна агенция публикува в Туитър снимки, на които се твърди, че служители на сигурността извеждат цивилни.

Бойци на "Ал Шабаб" нападнаха военна база в Сомалия

Бойци на "Ал Шабаб" нападнаха военна база в Сомалия

Нападението е включвало коли и атентатори самоубийци

На друго място в Сомалия в петък минометен снаряд избухна близо до град в района на Долен Шабел, убивайки около 27 души, предимно деца. Децата си играели с непокътнат минохвъргачен снаряд, който след това избухнал.

Други над 50 са ранени.

Неизбухналият снаряд е бил използван от враждуващите фракции в Сомалия, казаха жители.

"Ал Шабаб" води джихадистки бунт срещу сомалийското централно правителство повече от 15 години. Свързаната с "Ал Кайда" джихадистка група се стреми да установи свое собствено управление въз основа на шариата в крехката страна на Африканския рог.