Двадесет и девет германски полицаи са били уволнени за споделяне на снимки на Адолф Хитлер и изображения на бежанци в газови камери на телефоните си.

Служителите също така са използвали крайнодесни чатове, където са били споделяни свастики и други нацистки символи, съобщиха властите на провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитирани от Би Би Си.

Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл заяви, че това е "позор за полицията на Северен Рейн-Вестфалия".

Това идва след няколко други случая на крайнодесен екстремизъм сред германските служби за сигурност.

Повече от 200 полицейски служители са участвали в обиски в 34 полицейски участъка и частни домове, свързани с 11 главни заподозрени. Твърди се, че полицаите са споделили повече от 100 неонацистки изображения в групите в WhatsApp.

Някои от заподозрените са обвинени в разпространение на нацистка пропаганда и реч на омразата. Други са обвинени, че не са докладвали за действията на колегите си.

"Това е най-лошият и отблъскващ вид скланяне към омраза", каза Ройл и добави, че очаква разследването да открие още чатове с обидно съдържание.

"Ужасен съм и се срамувам", каза Франк Рихтер, шеф на полицията в град Есен, където са повечето заподозрени. "Трудно е да се намерят думи."

Сега Ройл започна разследване за степента на екстремизъм сред полицията в провинцията.

"Десните екстремисти и неонацистите нямат абсолютно никакво място в полицията на Северен Рейн-Вестфалия, нашата полиция", настоя той, а властите трябваше да покажат "кристално ясен политически профил", който отхвърля крайната десница.

Германската полиция и службите за сигурност са обвинявани, че не правят достатъчно, за да изкоренят екстремистите от своите редици.

През юли от прокуратурата заявиха, че са арестували бивш полицай и съпругата му, които са заподозрени в изпращане на заплахи към известни фигури от имигрантски произход, включително няколко етнически турски депутати.

Имейлите бяха подписани "NSU 2.0", препратка към неонацистката банда "Националсоциалистическо подземие", извършила 10 расистки убийства между 2000 и 2007 г.

Заради скандала шефа на полицията в провинцията Удо Мюнх подаде оставка, след като стана ясно, че полицейски компютри са били използвани, за да се открият подробности за ляв политик, който по-късно е получил един от заплашителните имейли.

Междувременно през юни германският министър на отбраната разпореди частичното разпускане на елитните командоски сили KSK след нарастваща критика заради десния екстремизъм в техните редици.