Израелските въздушни удари в Газа в сряда са поразили училище на ООН, приютяващо разселени палестински семейства, както и две къщи. Загинали са най-малко 34 души, включително 19 жени и деца. Това съобщава АП, като цитира болнични служители.

Най-малко 18 души са били ранени при удара, са съобщили още те.

Израелската армия твърди, че е целта на ударите са били бойци на "Хамас", планиращи атаки от вътрешността на училището. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

Публикуваха видео от тунела в Газа, където са били убити шестимата заложници

Публикуваха видео от тунела в Газа, където са били убити шестимата заложници

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари посети тунела

Припомняме, че по-рано израелската армия публикува видео от тунела в Газа, в който се твърди, че са били държани шестимата заложници, убити преди дни от "Хамас".

От видеото се вижда, че тунелът е нисък и тесен, намира се някъде дълбоко под земята, с лоша вентилация е и няма баня.

От "Асошиейтед прес" припомниха, че откриването на телата на заложниците миналия месец предизвика масово недоволство в Израел. Ето защо от "Асошиейтед прес" допускат, че разпространението на това ново видео може да е с цел да засили натиска върху премиера Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", за да върне останалите задържани заложници.

Израел заговори за край на мисията в Газа и погледна към границата с Ливан

Израел заговори за край на мисията в Газа и погледна към границата с Ливан

Фокусът им ще се насочи към северната граница на страната с Ливан, тъй като има ежедневна размяна на огън с "Хизбула"

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари обяви, че кадрите от тунела в Газа са били показани първо на семействата на заложниците. На тях им било много трудно да си представят как техните близки са оцелели при подобни условия.

Хагари показа видеото по време на пресконференция, излъчвана по националната телевизия, след като самият той посети тунела. Хагари обясни, че до тунела се стигало през шахта, заровена под спалнята на дете в частен дом в град Рафах в южната част на Газа.

Тунелът бил на около 20 метра под земята и бил дълъг около 120 метра.

Във видеото се вижда как Хагари е прегърбен и не може да стои прав в тесния тунел. По думите му тунелът е пропит от влага и е трудно за дишане. Той показа бутилки с урина, както и кофа, която изглежда е служила за импровизирана тоалетна. До тях той показа шахматна дъска и боеприпаси за автоматична пушка, за които се предполага, че са били използвани от похитителите.

Той обяви пред журналистите, че заложниците са седели в тунела при ужасяващи условия - с невъзможност да се изправят, с лош въздух.

Десетки жертви и ранени при израелски удар срещу палатков лагер в Газа

Десетки жертви и ранени при израелски удар срещу палатков лагер в Газа

Израел твърди, че атаката е била срещу команден център на "Хамас"

Шестимата убити заложници бяха американският гражданин от израелски произход Хърш Голдбърг-Полин (23 г.), който беше роден в Бъркли, Калифорния, и за чието освобождаване родителите водеха шумна кампания. Голдбърг-Полин загуби част от лявата си ръка от взрив на граната при нападението на 7 октомври, след което започна войната в Газа.

През април "Хамас" публикува видео, на което се видя, че Хърш е жив. Това предизвика масови протести в Израел.

Останалите петима убити заложници бяха идентифицирани като Ори Данино (25 г.), Еден Йерушалми (24 г.), Алмог Саруси (27 г.), Александър Лобанов (33 г.), и Кармел Гат на 40 години.

Стана ясно, че е имало планове трима от шестимата убити заложници - включително Голдбърг-Полин - да бъдат освободени още през юли - при първата фаза на обсъждането на предолжението за прекратяването на огъня. Този факт допълнително разгневява опечалените му близки.

Според съдебните медици, извършили аутопсия на телата на шестимата, които бяха открити от военните в град Рафах в южната част на Газа в събота, 31 август, те са били убити през нощта на 29 август, обяви Хагари пред репортери.

"Хамас" отвлече около 250 души по време на атаката на 7 октомври 2023 година. Повече от 100 бяха освободени по време на краткото прекратяване на огъня през ноември в замяна на освобождаването на палестинци, държани в плен от Израел.

Осем бяха спасени от израелските сили, докато израелските войски погрешка убиха трима израелски заложници, които бяха избягали от плен през декември.

Израелските власти съобщиха, че 101 заложници остават в плен, включително 35, за които се смята, че са мъртви. Шай Дикман, братовчед на Гат, един от заложниците, който беше намерен мъртъв в тунела, обяви пред израелската телевизия "Канал 13", че правителството трябва да предприеме незабавни мерки, за да постигне сделка за връщане у дома на останалите заложници.

ООН гласува за прекратяване на присъствието на Израел на палестинска територия

ООН гласува за прекратяване на присъствието на Израел на палестинска територия

Общото събрание вероятно ще гласува следващата седмица палестинска проекторезолюция, изискваща изтеглянето на Израел в рамките на 6 месеца

"Хамас" предложи да освободи заложниците в замяна на прекратяване на военните действия, изтегляне на израелските сили от Газа и освобождаване на голям брой палестински затворници, включително високопоставени бойци. Но преговорите за прекратяване на огъня не доведоха до сделка.