В резултат на военните действия около 40% от територията на Киевска област е замърсена с взривоопасни предмети.

Това написа в Telegram командващият групировката сили и средства за отбрана на град Киев Александър Павлюк, цитиран от "Укринформ".

"В резултат на военните действия около 40% от територията на Киевска област е заразена. От февруари силите на отбраната са изследвали 36 461 хектара територия и са обезвредили 205 684 взривоопасни предмета", пише Павлюк.

Киев публикува "карта на минните полета" в Украйна

Киев публикува "карта на минните полета" в Украйна

Министерството за интеграция работи с термина "взривни опасности"

Командирът на групировката отбеляза, че териториите в района на Буча, Бровари и Вишгород са най-замърсени в Киевска област.

Припомняме, че на 10 януари украинското министерство за интеграция на временно окупираните територии обяви публикуването на "интерактивна карта на потенциалната минна опасност". Картата може да бъде разгледана онлайн чрез мобилно приложение или директно в браузъра.

Когато се изтеглят от окупираните украински селища, руските войски често минират територията им, за да забавят настъплението на преследващата ги украинска армия.

Освен това от освободените градове и села в Украйна беше съобщено за оръжия, оборудване и боеприпаси, оставени набързо от отстъпващата руска армия, които също представляват възможна риск, включително и за цивилното население.

За да обедини двете, министерството работи с по-широкия термин "взривни опасности".

"С цел да се предпази обществеността от рисковете, свързани с минните опасности в Украйна, беше създадена интерактивна карта на районите, които потенциално могат да бъдат замърсени", се казваше в изявлението на министерството.

Уточнява се, че на интерактивната карта са отбелязани местата, където вече са открити или има вероятност да бъдат открити взривни предмети, представляващи заплаха за живота и здравето на гражданите.

Интерактивният характер на картата означава, че тя може да се използва за картографиране на намерени самоделни взривни устройства, както и могат да бъдат предупредени съответните служби, а сапьорите могат да бъдат извикани на мястото на инцидента.

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Операция на украинските сапьори

В последните дни на миналата година бе съобщено, че трима сапьори от украинската служба за извънредни ситуации са загинали при експлозия на мина, докато са работели в Херсонска област.