Почти половината украинци са готови за преговори с Русия, но огромното мнозинство не са готови да приемат руските условия, пише руската служба на "Би Би Си"

Според проучване на Центъра Разумков, проведено в края на юни по поръчка на изданието "Зеркало недели", около 44% от украинците са готови за мирни преговори с Русия, 35% са против.

Анализирайки резултатите от проучването, изданието отбелязва , че те се различават значително в различните региони на Украйна. Например в централната част на страната почти половината от анкетираните (49%) са съгласни да започнат преговори с Русия, докато на запад - само една трета (35%). В южната част на страната 60% смятат, че е дошло времето за преговори - с 16% по-висок от средния за страната.

В същото време мнозинството украинци не са съгласни с условията на примирието, предложени наскоро от руския президент Владимир Путин. Например 83% от анкетираните не смятат за възможно да се дадат на Русия четирите частично окупирани региона, за които претендира - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Той коментира възможността Русия да участва в мирна конференция за Украйна

77% не смятат за възможно пълното премахване на западните санкции срещу Русия. 58% не са готови да се съгласят с консолидирането на неутрален, необвързан и безядрен статут на Украйна в конституцията.

Половината украинци (51%) настояват за освобождаването на Украйна от руските войски в границите от 1991 г., 26% са готови да спрат войната на демаркационната линия в началото на 2022 г., а само 9% са готови да признаят границата по фронтовата линия по време на споразумението.

Две трети от анкетираните (66%) смятат, че Русия може да бъде победена на бойното поле. 82% смятат, че победата е постижима, ако Западът достави на Украйна достатъчно оръжия, 76% смятат, че това изисква собствен мощен военно-промишлен комплекс и установяване на ред с мобилизация.

В същото време 46% от украинците смятат, че няма нищо срамно в това да се укриваш от военна служба, а само 29% са на обратното мнение.

Войната в Украйна ще завърши с капитулация, не с преговори

Войната в Украйна ще завърши с капитулация, не с преговори

Ключовото послание за НАТО, ако руснаците спечелят в Украйна, както изглежда все по-вероятно, е, че алиансът за сигурност трябва да спре разширяването си