Споразумението на премиера Мей за Брекзит може да намали ръста на икономиката на Великобритания с 5,5% за десетилетие, отколкото ако Великобритания остане в ЕС, показва проучване на London School of Economics, King's College и Института за фискални изследвания, цитирано от БиБиСи.

Разходите за публичните финанси може да достигнат 1,8% от БВП, налагат се и нови търговски бариери, а правителството заявява, че сделката е за "националния интерес".

Доклад, публикуван от независимия мозъчен тръст "Обединеното кралство в променящата се Европа" коментира, че според споразумението на премиера Мей, Великобритания ще остане в митнически съюз с ЕС, но ще изостави единния пазар.

Но регулаторните бариери за търговията със стоки и услуги ще се увеличат в резултат на това.

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Застрашено е търговското споразумение САЩ-Великобритания

Според тях сделката ще доведе до прекратяване на свободното движение на хора, като се намали както квалифицираната, така и неквалифицираната имиграция.

Взети заедно, това би довело до понижаване на БВП на глава от населението с 1,9% до 5,5% до 2030 г., отколкото ако Великобритания остане в ЕС - широкият диапазон, отразяващ "съществените несигурности".

Проучването твърди, че намаляването на доходите на глава от населението би било сравнимо с Ирландия за Великобритания, но за повечето страни от ЕС загубите се оценяват на около 10 пъти по-малко.

"Такова голямо икономическо въздействие би имало значителни последици за публичните финанси. То ще е много над всичко, което може да се спечели от намаляване на приноса към бюджета на ЕС", обяснява докладът.

Професор Ананд Менон, директор на "Обединеното кралство в променящата се Европа", коментира: "Очевидно е, че този вид икономическо моделиране трябва да се третира с необходимото внимание. Нашите оценки обаче са ясни индикации за широкия обхват на въздействието на сделката, договорена от министър-председателя."

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Политическата воля има, но какво получава Великобритания

Изследването е публикувано ден след като изследване, поръчано във връзка с хипотетичен втори референдум обясни, че споразумението на Брюксел с премиера ще удари Великобритания със 100 млрд. паунда за година до 2030 г., отколкото ако остане в ЕС.

Говорител на правителството коментира: "Тази сделка ще защитава работните места и нашата икономика, като същевременно ще зачита резултатите от референдума. Тя поставя икономическото партньорство с ЕС по-близо, отколкото всяка друга страна, полезна е за бизнеса и е в наш национален интерес."

Премиерът Тереза ​​Мей сега ще трябва да убеди депутатите в парламента на Обединеното кралство да подкрепят сделката, но може да й се наложи доста да се бори за да го направи.

Ако депутатите отхвърлят сделката, може да се случат няколко неща, включително да се излезе без споразумение, да се направи опит за предоговаряне или общи избори.

Корбин призова Мей да подготви "план Б" за Брекзит

Корбин призова Мей да подготви "план Б" за Брекзит

Парламентът "ще трябва да отхвърли тази сделка"