Лидерът на Лейбъристката партия Обединеното кралство Джеръми Корбин призова британския премиер Тереза ​​Май да подготви "план Б" за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз в своето обръщение пред Камарата на общините и добави, че Парламентът "ще трябва да отхвърли тази сделка", съобщава "Гардиън".

"Сделка, основаваща се на всеобхватен митнически съюз, силна пазарна сделка, която защитава правата на работното място и защитата на околната среда", може да осигури подкрепата на Камарата, заяви Корбин.

Британски министри искат ЕФТА като план Б, ако Мей се провали за Брекзит

Британски министри искат ЕФТА като план Б, ако Мей се провали за Брекзит

Мей няма да може да прокара сделката

Преди това Мей обясни, че макар да е била наясно със ирландския защитен механизъм, няма възможност за споразумение, което да не включва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Корбин настоява Мей да подготви "план Б" и смята, че по-мекият Брекзит може да спечели подкрепата на Камарата, иначе "това е акт на национално самонараняване" и парламентът ще трябва да отхвърли тази сделка.

Мей коментира, че не може да има сделка без предпазен механизъм и знае, и има опасения относно него, но и двете страни се ангажират да работят, за да се опитат да избегнат пречките.

£100 млрд. ще струва годишно Брекзит на Великобритания

£100 млрд. ще струва годишно Брекзит на Великобритания

1 090 лири на човек.

Ако е необходимо, правителството ще има избор между предпазния механизъм и удължаване на прехода и ако се приложи, то ще бъде само временно, допълни тя.

Мей обясни, че има ангажимент за добросъвестност между двете страни и има механизъм за приключването на сделката, а ако един бъдещ парламент се отдалечи от задълбочените търговски отношения, тя вече няма да се прилага, но и двете страни е трябвало да направят компромиси.

Механизмът е важен, без предпазен механизъм няма да има споразумение и няма да има сделка, добави британският премиер.

Трудно можело да има по-лошо споразумение за Брекзит

Трудно можело да има по-лошо споразумение за Брекзит

Това обяви опозицията на Тереза Мей в Консервативната партия