Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) обяви в петък, че е получил съвместно искане от пет страни за разследване на ситуацията в палестинските територии, съобщава "Ройтерс".

Прокурорът Карим Хан каза, че сезирането е дошло от Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути. Южна Африка заяви, че искането е направено, за да се гарантира, че МНС обръща спешно внимание на тежката ситуация в Палестина.

МНС вече има текущо разследване на "ситуацията в държавата Палестина" за предполагаеми военни престъпления, извършени след 13 юни 2014 г.

Миналия месец Хан каза, че службата му има юрисдикция както върху нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, така и върху всички престъпления, извършени като част от отговора на Израел, включително бомбени атентати в Ивицата Газа.

Тъй като разследването вече е в ход, искането от петък ще има ограничено практическо въздействие.

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Анкара ще предприеме стъпки, за да гарантира, че израелските заселници са признати за "терористи"

В изявление прокуратурата каза, че досега е "събрала значителен обем информация и доказателства" за престъпления в палестинските територии, както и извършени от палестинци.

Дни по-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Израел е "държава на терора", извършваща военни престъпления и нарушаваща международното право в Газа, като изостри многократните си критики към израелските лидери и техните поддръжници на Запад.

Израелският външен министър Ели Коен предупреди, че страната му има около две до три седмици, преди международната общност рязко да увеличи натиска срещу военната операция в Газа. 

Припомняме, че в края на октомври беше съобщено, че арабските държави може да се опитат да накарат МНС да започне разследване срещу Израел за смъртта на цивилни в Палестина.

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция.

МНС може да разследва граждани на трети страни при определени обстоятелства, включително когато се предполага, че са извършени престъпления на териториите на държави-членки. Палестинските територии са включени сред членовете на МНС от 2015 г.

Съд от последна инстанция, МНС преследва лица за предполагаемо престъпно поведение, когато неговите 124 държави-членки не желаят или не могат да се самопреследват.

Израел пуска по два камиона с гориво дневно в Газа за нуждите на ООН

Израел пуска по два камиона с гориво дневно в Газа за нуждите на ООН

Решението е взето след натиск от Вашингтон

Междувременно, военното правителство на Израел одобри допускането на по два камиона с гориво на ден в Газа, за да се посрещнат нуждите на ООН, каза израелски служител.

Служителят, който настоява да остане анонимен, каза, че решението е взето след искане от Вашингтон.