Арабските държави може да се опитат да накарат Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване срещу Израел за смъртта на цивилни в Палестина, съобщава ТАСС, позовавайки се на "Джерусалим пост".

Според израелския вестник "с разширяването на конфликта ще има нарастваща вълна от искания от страна на правозащитната общност и много арабски страни за виновност заради големия брой смъртни случаи на палестински цивилни". Това означава, че МНС може да започне разследване срещу Израелските отбранителни сили.

Междувременно вестникът отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери подкрепят Израел заради престъпленията, извършени от бойците на "Хамас" и убийството на израелски цивилни. Този факт може да повлияе на прокурора на МНС Карим Хан и на съда, тъй като "страните от ЕС плащат по-голямата част от неговия бюджет".

Действията на Израел в Газа ще имат обратен ефект, предупреди Обама

Действията на Израел в Газа ще имат обратен ефект, предупреди Обама

Блокадата на територията ще втвърди палестинските нагласи за поколения

"Джерусалим пост" отбелязва и че МНС е процедирал бавно в миналото. Израелско-палестинският конфликт ескалира отново през 2014 г., но "МНС дори не реши да продължи с наказателно разследване срещу Израел и "Хамас" до почти седем години по-късно през март 2021 г."

Хан "пренебрегна публично израелско-палестинския конфликт през първите две години от мандата си". "Той се съобразява с политическите ветрове по отношение на това къде ключови държави членки на МНС смятат, че трябва да отдели от времето си. Това беше една от причините да стои настрана от израелско-палестинския конфликт досега", пише изданието.

Допълва се, че наземна операция в Газа и повече цивилни жертви може да отслабят международната подкрепа за Израел. "Ако окончателния разбор показва 5, 10 или 20 пъти повече мъртви палестински цивилни спрямо израелските, ЕС - или достатъчна част от него - може да подкрепи Хан, като възприеме "балансиращ" подход и започне преследване срещу двете страни", заключава "Джерусалим пост".

Макрон: Борбата срещу "Хамас" "трябва да бъде без милост, но не и без правила
Обновена

Макрон: Борбата срещу "Хамас" "трябва да бъде без милост, но не и без правила

Той предупреди за рисковете от регионален конфликт

На 12 октомври прокурорът на МНС обясни, че съдът има юрисдикция над потенциални военни престъпления, извършени от бойци на "Хамас" в Израел и израелци в ивицата Газа, въпреки че Израел не е държава членка на съдебната институция. Съдът провежда текущо разследване в палестинските територии за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството там от 2021 г.

Израел нанесе ожесточени въздушни удари срещу Газа, след като нападението на "Хамас" срещу страната на 7 октомври причини смъртта на над 1400 души. По данни на властите в Газа при въздушните удари на Израел са загинали над 5000 палестинци.

Катар против двойните стандарти и не дава на Израел да убива палестинци

Катар против двойните стандарти и не дава на Израел да убива палестинци

Опасява се от опасна ескалация, заплашваща глобалната сигурност