Катар призова международната общност да не дава на Израел "неограничено разрешение да убива" палестинци в борбата си срещу "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Според емира на страната шейх Тамим бин Хамад Ал Тани това е опасна ескалация, която заплашва глобалната сигурност.

"Ние казваме "стига". Израел не трябва да получава безусловна зелена светлина и неограничено разрешение да убива", подчерта той в своята реч за откриването на консултативния съвет (Шура) на арабската държава в Персийския залив. Това бяха първите му публични изявления, откакто Катар предприе усилия да посредничи между Израел и "Хамас".

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 5000 души през двете седмици, през които Израел нанася въздушни удари в отговор на изненадващата атака на "Хамас" на 7 октомври, при която ислямистката групировка уби над 1400 души и взе повече от 200 заложници.

Катар отхвърля принудителното разселване на палестинци

Катар отхвърля принудителното разселване на палестинци

Търсене на изход от кризата

Оттогава богатият производител на газ Катар води открит диалог както с Израел, така и с "Хамас", в резултат на което бяха освободени четирима заложници, държани от палестинската групировка, включително две израелски жени вчера.

"Призоваваме за сериозна регионална и международна позиция срещу тази опасна ескалация, на която сме свидетели и която застрашава сигурността на региона и света", настоя шейх Тамим.

"Ние не приемаме двойни стандарти и поведение, сякаш животът на палестинските деца е без значение, сякаш те нямат лица или имена", допълни той.

Действията на Израел в Газа ще имат обратен ефект, предупреди Обама

Действията на Израел в Газа ще имат обратен ефект, предупреди Обама

Блокадата на територията ще втвърди палестинските нагласи за поколения