Катарски посредници проведоха спешни разговори в опит да преговарят за освобождаване на израелските жени и деца, заловени от въоръжената групировка и задържани в Газа, в замяна на освобождаването на 36 палестински жени и деца от израелските затвори, източник, информиран за преговорите, каза пред Ройтерс.

Министерството на външните работи на Катар потвърди пред Ройтерс участието си в преговори за посредничество с "Хамас" и израелски служители, включително за възможна размяна на затворници.

Продължаващите преговори, които Катар води в координация със Съединените щати от събота вечерта, се "движат положително", каза източникът, който е бил информиран за тях.

"Ние сме в постоянен контакт с всички страни в момента. Нашите приоритети са да прекратим кръвопролитието, да освободим затворниците и да се уверим, че конфликтът ще бъде овладян без регионално разпространение", каза говорителят на външното министерство Маджед Ал-Ансари пред Ройтерс, без да дава подробности.

Но няма признаци за пробив, тъй като и двете страни окопават.

Катар е в контакт с представители на "Хамас" в Доха и Газа, каза източникът, след като ислямистката група нападна Израел от Газа в събота, нахлувайки в градове, убивайки повече от 700 израелци и отвличайки десетки други.

Точният брой на израелските жени и деца, заложници, които "Хамас" предлага при потенциалната размяна на 36 палестински жени и деца, затворници, идентифицирани от ислямистката група, не е ясен, каза източникът.

Подробности за преговорите, фокусирани върху освобождаването на 36 палестинци от израелските затвори, не са съобщавани досега.

Броят на израелските заложници, задържани в Газа, също остава неясен, но се смята, че "Хамас" е заловил жени, деца, възрастни хора и войници в събота.

В коментар за BBC шефът на отдела за международни връзки на "Хамас" Басем Наим обещава да се отнася хуманно със заложниците, но отказва да преговаря.

Наим уверява, че лидерът на "Хамас" Мохамад Дейф е наредил да се отнасят с уважение към възрастните хора, цивилните и децата и "да не убиват никого, който не е пряко замесен в боевете".

Наим обаче отказва да потвърди броя на взетите заложници или броя на убитите цивилни от палестински екстремисти.

"Военната операция все още продължава... така че в момента няма шанс за преговори по въпроса за затворниците или други въпроси", каза Хосам Бадран, говорител на Хамас, базиран в Доха.

Повече от 700 души са загинали в Израел от събота, включително 260 души, застреляни от бойци на Хамас на музикален фестивал. Десетки хора също бяха отвлечени, повечето от които в ивицата Газа.

Палестински служител, запознат с посредническите усилия с "Хамас" и Израел в миналото, каза пред Ройтерс, че Катар и Египет са били в контакт с групировката, но интензивността на сраженията хвърля сянка върху всеки потенциален пробив.

В Газа, контролирана от "Хамас", Израел извърши най-интензивните си ответни удари досега, убивайки повече от 500 души от събота. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че блокадата на Израел ще бъде затегната, за да се предотврати внасянето на храна и гориво в ивицата, където живеят 2,3 милиона души.

Египет е бил в тесен контакт с Израел и "Хамас", за да се опита да предотврати по-нататъшна ескалация на боевете между тях и да гарантира защитата на израелските заложници, казаха два египетски източника по сигурността.

Египет призова Израел да прояви сдържаност и "Хамас" да държи пленниците си в добро състояние, за да запази отворена възможността за скорошна деескалация, въпреки че израелските удари в ивицата Газа затрудниха посредничеството, казаха египетски източници, говорещи при условие за анонимност.

Източникът, който е бил информиран за водените от Катар преговори, също пожелал анонимност, каза за Ройтерс: "Няма споразумение относно логистиката или механизъм за освобождаване".

Няма незабавен отговор на исканията за коментар, изпратени до "Хамас" или Държавния департамент на САЩ. Кабинетът на министър-председателя на Израел заяви, че не желае да коментира.

САЩ: 9 американци са загинали и в Израел, други все още са в неизвестност

САЩ: 9 американци са загинали и в Израел, други все още са в неизвестност

Говорител на националната сигурност също потвърди смъртта на девет американски граждани.