Израелският външен министър Ели Коен предупреди, че страната му има около две до три седмици, преди международната общност рязко да увеличи натиска срещу военната операция в Газа, цитира думите му Би Би Си.

Според Times of Israel Коен отбелязва, че дипломатическият натиск във връзка със ситуацията в Ивицата Газа вече се увеличава, въпреки че все още не е много силен.

По време на пресконференцията Коен каза, че чуждестранните му колеги им напомнят за хуманитарната ситуация в Газа - и някои от тях вече са поискали от Израел да спре огъня, въпреки че подобни призиви все още не са били отправени публично.

ЕС настоява за "значими паузи" в Газа

ЕС настоява за "значими паузи" в Газа

Половината от болниците в анклава вече не работят

Коен вярва, че Израел има "дипломатически прозорец" от две до три седмици, преди международният натиск да започне сериозно да нараства. В същото време шефът на външното министерство не уточни какви последствия може да има подобен натиск, уточнява Times of Israel.

Коен каза, че легитимността на военната операция в Газа се гарантира главно от факта, че "Хамас" държи около 240 израелски заложници в анклава.

"Светът разбира, че Израел няма да спре, докато пленниците не бъдат освободени", каза израелският външен министър.

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Той очаква правителствата в Европа да обърнат гръб на Израел и "търкания" зад Океана