Кандидатът за президентска номинация от Демократическата партия Барак Обама победи Хилъри Клинтън на първичните избори в щата Мейн, показват предварителните резултати от гласуването.

Победата в Мейн ще бъде петата за Обама през почивните дни.
Сенаторът от Илинойс получи мнозинството от гласовете на своите съпартийци, и в събота във Вашингтон, Небраска и Луизиана, както и на Вирджинските острови.

Обама фактически се изравни с Клинтън по брой делегати на партийната конференция на демократите, която ще се проведе в края на август в Денвър, щат Колорадо. На нея ще бъде издигнат техният кандидат за Белия дом.

По данни на агенция Асошиейтед прес, преди гласуването в Мейн Клинтън е получила подкрепата на 1335 делегати, а Обама - на 1106.

За да победи кандидатът трябва да спечели 2025 гласа на участниците в партийната конференция.
Според данните на предварителните резултати, от проведените избори Обама ще получи 15 делегати от щата Мейн, а Хилъри Клинтън - 9.

Едновременно с това Хилъри Клинтън назначи нов ръководител на своята избирателна кампания. Тази длъжност ще се заема от Меги Уилямс, която е работила като директор на нейната канцелария по време на президентството на Бил Клинтън. Пати Солис Дойл реши да си подаде оставката от поста мениджър на кампанията, след като сенаторът от Ню Йорк загуби първичните избори в трите щата.

Предстои Обама и Клинтън да се състезават за гласовете на избирателите във Вирджиния, Мериленд и окръг Колумбия, където демократите ще гласуват във вторник. Анализатори очакват, че и в тези три щата Обама пак ще постигне победа. Първият е населен със значителен процент афро-американци. В някои области на Вирджиния те са пълно мнозинство.

Въпреки задават добър тон за продължаващата кампания, последните победи на Барак Обама обаче не означават пълна победа. Хилъри Килнтън може да се надява на отговор с победи през март, когато изборите ще се състоят в Тексас и Охайо.