Лидерът на италианското антиелитистко движение "5 звезди" Луиджи ди Майо настоя, че президентът на Италия Серджо Матарела трябва да бъде отстранен от длъжност, след като той наложи вето на предложението на номинирания за министър-председател Джузепе Конте за икономически министър - Паоло Савона.

"Бяхме на няколко крачки от сформирането на правителство, но бяхме спрени, тъй като в нашия кабинет има министър, който критикува Европейския съюз", изтъкна Ди Майо по държавната телевизия RAI.

Член 90 от конституцията на Италия предвижда: "Президентът на републиката не носи отговорност за действията, извършвани при упражняване на президентските задължения, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията. При такива случаи президентът може да бъде отстранен от длъжност от парламента, с абсолютно мнозинство от неговите членове."

Матарела отхвърли предложението за икономически министър на Конте
Обновена

Матарела отхвърли предложението за икономически министър на Конте

Джузепе Конте е оттеглил предложението си за новия кабинет…

В рядко срещан ход, италианският президент Серджо Матарела обяви вчера, че не може да допусне евроскептикът Савона да стане министър, като се позова на опасенията на инвеститори.

Решението на Матарела сложи край на опита на двете популистки партии "5 звезди" и "Лига" да сформират коалиционно управление.

По този начин предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-вероятни.

В Италия издигат юриста  Джузепе Конте за премиер

В Италия издигат юриста Джузепе Конте за премиер

Движението "Пет звезди" и партията "Лига" постигнаха компромис...

Матарела се срещна с Карло Котарели, бивш изпълнителен директор на Международния валутен фонд, който може да оглави временно служебно правителство, което едва ли ще изкара дълго.

Италия, четвъртата най-голяма икономика в еврозоната, е без правителство от изборите на 4 март, тъй като никоя политическа партия не успя да спечели мнозинство.

Новак в политиката, Джузепе Конте беше предложен от двете популистки партии за премиер в опит за слагане на край на 11-седмичната политическа безизходица в Италия.

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Лицето на промяната е професор юрист без политически опит