Мнозинството от американците искат Доналд Тръмп незабавно да подаде оставка. Това показва проучване, проведено от института за изследвания на общественото мнение Ipsos, възложено от агенция Reuters.

Данните от допитването показват, че 70% от анкетираните не одобряват поведението на Тръмп преди безредиците, довели до щурма срещу сградата на Конгреса. 57% смятат, че той незабавно трябва да бъде отстранен от президентския пост.

Освен това, седем от десет избиратели, гласували за Тръмп на изборите през ноември 2020 г., заявиха, че не приемат действията на тълпата, която нападна Капитолия.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

Междувременно избраният президент Джо Байдън поиска детайлно разследване на безпрецедентния щурм срещу Конгреса. По думите му, вандалските действия са получили "активна подкрепа от действащия президент на САЩ". Той посочва също, че трябва да се изясни защо системите за сигурност не са успели да реагират подобаващо срещу нападението.

Байдън заявява също, че в щурма срещу сградата на Конгреса са участвали "бандити, метежници, десни екстремисти и антисемити", а виновните трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

"Те са терористи, вътрешни терористи", подчертава избраният президент.

40 души с обвинения за вандализма в Капитолия, един поиска преводач от руски

40 души с обвинения за вандализма в Капитолия, един поиска преводач от руски

Обвинени са в незаконно проникване в държавна собственост...

Припомняме, в Конгреса се подготвя ускорена процедура по импийчмънт на Тръмп. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси категорично се обяви за отстраняването му преди края на мандата му на 20 януари.