Социалдемократическата партия "Съгласие" води на парламентарните избори в Латвия с 19.4% от вота, според данни от езкитпол, предаде Дойче веле.

На второ място е либералната партия "Развитие/За" с 13.4%, а на трето - националното обединение "Всичко за Латвия" с 12.6%. Политическата сила на премиера Марис Кучинскис - Съюз на зелените е фермерите, събира 9.7%, а популистката KPV.LV - 11.5%.

На шесто място е либерално-консервативната партия "Единство", която получава 6.9 на сто от гласовете.

Останалите 9 политически сили, които участваха в днешния вот, не влизат в парламента. По данни на избирателната комисия, активността е надхвърлила 51%.

Партията "Съгласие", която е известна с проруската си линия, традиционно печели най-много гласове на фона на политическата раздробеност в страната, но не успява да влезе в управлението.

Проевропейската коалиция, която досега управляваше страната, съставена от Съюза на зелените е фермерите, "Единство" и "Всичко за Латвия" получава общо 29.2 на сто от гласовете. За да остане на власт, тя ще има нужда от още един партньор.

Потенциален съюзник е либералната "Развитие/За".

Проруската "Съгласие" вероятно ще се опита да влезе в коалиция с популистите от KPV.LV.

Досега най-голямата група в 100-местния Сейм беше тази на "Съгласие" - с 24 мандата, "Единство" е с 23, Съюзът на зелените и фермерите с 21, а "Всичко за Латвия" със 17.