Докато европейците се опитват да облекчат стреса в режим на блокада, в една от последните белгийски воденици, които все още произвеждат брашно, се наблюдава увеличение в търсенето на продукцията, съобщава "Ройтерс". 

Родената във Франция Адриен Делакруа, чиято мелница в района на Арден в Белгия, близо до Люксембург, произвежда брашно в продължение на шест века, заяви, че разчита на мрежа от малки магазини и онлайн продажби, за да снабдява желаещите потребители, останали вкъщи и преоткривайки печенето на хляб.

"Станахме свидетели на експлозивен ръст в търсенето от хора, които искат брашно", коментира Делакруа. С печене заедно с приятели и семейство и споделяне на творения през социалните медии по време на пандемията, белгийците месят и доказват как преодоляват скуката.

Делакруа, чието семейство купува мелницата през 1991 г., смята, че това може да продължи, дори когато Белгия бавно се отваря. Делакруа, която помага за модернизирането на мелницата, се отказва да бъде магистрат през 2009 г., за да следва страстта си към печенето. "Мисля, че кризата върна значението на яденето на местна продукция".

Някога една от 430 мелници отбелязани при преброяване от 1900 г. в региона, увеличената активност на мелницата от март не преминава без предизвикателства. Германските пекари, които търсят оскъдно зърно от лимец на белгийския пазар, рязко повишиха цените.

Този април е един от най-сухите и топли в историята, според Кралския институт по метеорология в Белгия, което означава намалена реколта за фермерите на пшеница и по-ниските нива на речните води, които биха могли да повлияят на смилането в мелницата.

"Това ще удари реколтата и понеже използваме водна енергия, може да се наложи да се насочим към електричество", коментира Делакруа.

Брюксел с амбициозни планове за по-екологично земеделие и по-голямо биоразнообразие

Брюксел с амбициозни планове за по-екологично земеделие и по-голямо биоразнообразие

Целта е така наречената стратегия "От фермата до трапезата" ("Farm to fork") да намали