Около 700 000 цивилни остават блокирани в сирийския град Алепо, предаде ТАСС. Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу. 

По думите му, преди войната в Сирия в този град са живеели около 2 млн. души. 

Вчера в източната част на града са били убити 40 души. 

Пътищата за евакуация на цивилни често се оказват минирани от ислямисти. 

Русия и Сирия започнаха съвместна хуманитарна операция на 28 юли. 

Днес той съобщи също, че са близо до започване на съвместни военни действия срещу екстремисти.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел призова по-рано Русия да упражни „по-голямо влияние върху сирийския президент” за облекчаване на страданието на хората в град Алепо.

Щефан Зайберт също разкритикува предложение на Русия за всекидневно тричасова прекратяване на огъня в сирийския град.

По думите му Меркел е обезпокоена за живеещите в Алепо и е получила директен апел от сирийски лекар, Хамза ал Хатиб, който е призовал канцлера да помогне за прекратяване на бомбардировките над цивилни.

Според германския представител обещанието на Москва за тричасово спиране на огъня, за да се позволи внасяне на хуманитарна помощ в града "има за цел да звучи като отстъпка, но е истински цинизъм, тъй като всеки знае, че това време не е достатъчно за реално възстановяване на снабдителните линии".

По-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров, призова Москва да свали оръжието и да позволи хуманитарна помощ за Сирия.

Мисля, че оръжията трябва да замлъкнат, така че хората да могат да бъдат снабдени с основните нужди, каза той в Екатеринбург.

В същото време руският външен министър изтъкна, че предложението за „въздушни мостове” за доставяне на хуманитарна помощ в града трябва да бъде съгласувано с Дамаск. Той смята, че пуснатата по въздух помощ може да попадне в ръцете на екстремисти.  Дипломатът иначе призна, че тричасовото спиране на огъня не е достатъчно.