77-годишна монахиня от френско-испански произход, която обучава бедни жени и момичета в нестабилна Централноафриканска република - ЦАР, е обезглавена, съобщават местните власти, цитирани от АП.

Тялото на сестра Инес Нивес Санчо е открито рано в понеделник в село Нола, разположено в отдалечения югозапад близо до границите с Камерун и Република Конго.

Местните власти осъдиха убийството, но предположиха, че това може да не е свързано с продължаващото сектантско кръвопролитие между групировки, което за първи път обхванаха страната през 2013 г.

"На други места бунтовници убиват, но в Нола хората убиват, за да станат богати", коментира Жан Марк Ндуку, служител в селото, разположено на около 135 км от Берберати, третият по големина град в страната и традиционно център за диаманти

Властите също така допълват, че ритуалните престъпления не са необичайни в и около Нола, а извършителите рядко са наказани.

Ндуку обещава, че неизвестните нападатели ще бъдат наказани, а парламентът на страната призова за разследване.

В сряда, папа Франциск поведе хиляди хора в молитва за Нивес Санчо, обяснявайки, че тя е "варварски убита" на мястото, където е преподавала. Ватиканът коментира, че е работила с бедните в продължение на десетилетия и ги е обучавала да плетат и шият.

Сектантското насилие избухна в ЦАР в края на 2013 г., след като предимно християнски и анимистки бойци отблъснаха мюсюлмански цивилни след грубо управление от страна на предимно мюсюлманско бунтовническо правителство. Насилието обхвана столицата и югозапад, където бяха избити незнаен брой мюсюлмани, докато се опитват да избягат в Камерун.

През 2016 г. са проведени президентски избори в период на относителен мир, макар нестабилността по-късно да се върна в много части на страната. Въпреки няколкото мирни споразумения, включително и по-рано тази година, страната остава раздирана от конфликти.

Русия праща сини каски в ЦАР

Русия праща сини каски в ЦАР

Кремъл се намества в Африка