81% от французите одобряват ограничаването от 19 градуса на температурата на отопление на обществени места и в предприятия, а 71% у дома. Това показват резултатите от проучване на френския институт за обществено мнение OpinionWay за вестник Les Echos. 

Други мерки обаче получават по-малко одобрение, според проучването.

Пестенето на газ и електроенергия в предприятията в пиковите часове на потребление се одобрява от 57% от французите. Само 40% са съгласни да прилагат подобна мярка у дома. При недостиг на енергийни ресурси по-голямата част от анкетираните - 56% - искат да дадат предпочитание на домакинствата, а не на предприятията в енергоснабдяването.

И Макрон призовава французите да пестят енергия

И Макрон призовава французите да пестят енергия

Иска 10% спад в потреблението

Като цяло 71% от анкетираните са загрижени за настоящата ситуация в енергийния сектор. В същото време две трети от тях смятат, че във Франция увеличението на цените на енергията не е толкова значително, колкото в редица други европейски страни, по-специално в Германия, Испания и Италия.

Същата част от населението, според проучването, подкрепя западните санкции срещу Русия, въпреки дебата в обществото за ползите и ефективността на тези мерки.

Припомняме, че на 5 септември френският президент Еманюел Макрон призовава за рязко намаляване с 10% на потреблението на енергия в страната през следващите седмици и месеци, за да се избегне рискът от нормиране и съкращения тази зима на фона на напрежението с доставчика Русия заради войната в Украйна.

Макрон предупреди, че може да се наложи да се обмислят принудителни икономии на енергия през следващите месеци, ако доброволните усилия не са достатъчни.

Той коментира, че плановете за енергийно разпределение се подготвят "за всеки случай" и че "съкращенията ще се случат като последна мярка".

"Най-добрата енергия е тази, която не консумираме", каза френският лидер на пресконференция, на която призова френските фирми и домакинства да пестят енергия, включително като намалят отоплението и климатизацията.

Франция пуска всичките си АЕЦ и ядрени реактори до зимата

Франция пуска всичките си АЕЦ и ядрени реактори до зимата

Стратегическите запаси от газ във Франция са пълни на 92%