Президентът на палестинската власт Махмуд Абас заяви, че действията и политиките на ислямистката групировка "Хамас" не представляват палестинския народ, съобщава "Ройтерс".

Президентът осъди още веднъж убийството на цивилни и от двете страни и призова за освобождаване на цивилни, затворници и задържани от двете страни.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да разруши "Хамас", докато армията му подготвя наземни операции в Газа, за да изкорени въоръжената група, чийто насилствен марш през израелските гранични общности ужаси страната.

Абас призова за спиране на израелската агресия

Абас призова за спиране на израелската агресия

В разговори със западни лидери след атаката на Хамас

Припомняме, че ден по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън проведе отделни телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

В разговора си с Байдън палестинският лидер отхвърли принудителното изселване на жителите на Газа от земята им и подчерта неотложността от създаване на хуманитарен коридор за доставка на хуманитарна помощ за нуждаещите се.

Израелският лидер обаче подчерта решимостта на Израел да постигне целите си срещу "Хамас".

Байдън обяви, че Вашингтон работи с Израел, Египет, Йордания, както и с ООН за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа.

Въпреки че конкретни подробности не бяха разкрити, Байдън заяви, че неговата администрация е активно ангажирана в създаването на "условия, необходими за възобновяване на потока от помощ, и се застъпва за спазването на закона за войната".

Байдън разговаря с Нетаняху и Абас

Байдън разговаря с Нетаняху и Абас

САЩ с дипломатическа офанзива

Коментарите на Байдън дойдоха, след като ситуацията в региона ескалира миналата събота, когато палестинците от Хамас нападнаха Израел от Газа.

Повече от 2450 души са убити в Газа, а 9200 са ранени. В Израел са убити 1400 души, а 3500 са ранени.