Японският премиер Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп се договориха днес да поемат водещата роля съвместно с президента на Южна Корея Мун Че-ин и да засилят натиска върху Северна Корея на предстоящата среща на върха на Г-20, съобщава агенция Kyodo.

В телефонни разговори Абе и Тръмп потвърждават, че ще проведат тристранна среща с Мун в края на срещата на върха на Г-20, започнала в петък в Германия, за да обсъдят как трите страни трябва да си сътрудничат, за да се справят със заплахата от КНДР, съобщи заместник главния секретар на кабинета Коичи Хагюда.

Мун подкрепя диалога с Пхенян, който продължава да развива ядрените си оръжия и с опитите на балистични ракети в нарушение на международните санкции. Абе призовава към засилен натиск над КНДР, а не към пряк диалог.

Тръмп и Мун се договориха във Вашингтон миналия петък за съвместни инициативи с Япония и да прилагат "максимален натиск" върху Северна Корея, като същевременно оставят отворена вратата за диалог "при правилните обстоятелства".

По време на разговора, Абе е похвалил Тръмп за санкции на САЩ, наложени миналата седмица на китайска банка, и на лица, обвинени в пране на пари за Северна Корея.

Тръмп се очаква да проведе двустранни разговори с китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на Г-20.

Проведеният телефонен разговор днес е иницииран от Вашингтон и е във връзка с подготовката за срещата на Г-20, допълва Коичи Хагюда.