Адвокатът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Евън Коркоран трябва да даде показания в петък пред голямото жури, разследващо секретните документи, открити в Мар-а-Лаго след ново разпореждане от федерален апелативен съд. Това съобщи CNN, като цитира свой източник.

Апелативният съд на окръг Колумбия на САЩ каза, че Коркоран трябва да даде допълнителни показания и да предаде документи за бившия президент като част от наказателното разследване за възможно злоупотреба с класифицирани документи.

Източникът каза, че от страна на Тръмп е малко вероятно да се обжалва пред Върховния съд.

Съобщението от група от трима съдии в апелативния съд - по-малко от ден след като Тръмп се опита да спре свидетелските показания на Коркоран - добавя импулс към разследването на специалния прокурор, тъй като то се стреми да осигури доказателства, които биха могли да направят или да развалят федерално наказателно дело срещу Тръмп.

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Предупреждава, че ще бъде арестуван във вторник следващата седмица

Министерството на правосъдието успешно аргументира в съда, че прокурорите разполагат с достатъчно доказателства, че взаимодействието на Тръмп с адвоката е било част от възможно престъпление, което може да наруши поверителността на разговорите между двамата.

Въпросните документи по делото са ръкописни бележки на Коркоран и преписани устни бележки относно представянето му на Тръмп в разследването на Мар-а-Лаго, според източник, запознат с въпроса.

Коркоран по-рано даде показания и отказа да отговори на някои въпроси, позовавайки се на привилегията между адвокат и клиент. Прокурорите също търсят достъп до бележки от Коркоран.

Не е напълно известно какво ще разкрият показанията и документите на Коркоран.

Припомняме, че миналата седмица Тръмп публикува дълъг пост в собствената си социална мрежа Truth Social, в който с гняв съобщава, че "водещият кандидат за президент на Републиканската партия и бивш президент на САЩ ще бъде арестуван следващата седмица във вторник".

Тръмп призовава поддръжниците си да протестират и "да си върнат нацията". В поста Тръмп ругае "корумпираната и политически мотивирана районна прокуратура в Манхатън".

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Заради казусите с открити и при двамата президенти секретни документи

Тази прокуратура както и главната прокуратура на щата Ню Йорк разследват данъчното поведение на бившия президент и организациите и фирмите, които има.

Разследването срещу семейната група "Тръмп органайзейшън" започна, след като един от бившите адвокати на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса. Той твърди, че са правени фалшиви оценки - завишени или занижени, на активи на групата. Целта е била получаване на заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения.