Афганистанското посолство в Индия спря всички операции, след като посланикът и други висши дипломати напуснаха страната и поеха към Европа и Съединените щати, където получиха убежище. Това обявиха трима служители на посолството в петък, съобщава "Ройтерс".

Индия не признава талибанското правителство и затвори своето посолство в Кабул, след като талибаните поеха контрола над Афганистан през 2021 г. Ню Делхи обаче позволи на посланика и персонала на мисията, назначен от подкрепяното от Запада правителство на сваления афганистански президент Ашраф Гани, да издава визи и да се занимава с търговски въпроси.

Най-малко петима афганистански дипломати са напуснали Индия, казаха служители на посолството. Индийското правителство сега ще управлява дипломатическия комплекс според един от афганистанските служители.

Талибаните няма да пречат на Индия за инфраструктурните и икономическите й интереси

Талибаните няма да пречат на Индия за инфраструктурните и икономическите й интереси

Инвестициите на Индия в афганистанската икономика са 3 млрд. долара

Служител на индийското външно министерство в Ню Делхи коментира, че проучват развитието, без да дава подробности.

Представители на талибаните в Кабул не бяха открити за коментар.

Индия е една от страните с малка мисия в Кабул за улесняване на търговията, хуманитарна помощ и медицинска подкрепа. Двустранната търговия между двете страни достигна 1,5 милиарда долара през 2019-2020 г., но спадна драстично след встъпването в длъжност на талибанското правителство.

По-рано този месец стотици афганистански студенти, които живеят в Индия, организираха демонстрация в Ню Делхи, за да призоват индийското правителство да удължи престоя им, въпреки изтичането на студентските им визи.

Талибани в собствен сос

Талибани в собствен сос

След като успяха да победят най-сериозния си враг - американците, сега талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на интересите на своите