Ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат заяви пред АФП в неделя, че Африканският съюз организира конференция за национално помирение в Либия, което е последният опит за възстановяване на стабилността в раздираната от конфликт страна.

"Срещнахме се с различните страни и сме в процес на работа с тях по датата и мястото на националната конференция", каза той след пресконференция, с която завърши двудневната среща на върха на Африканския съюз.

Срещата ще бъде председателствана от отговорника на Африканския съюз за Либия, президента на Република Конго Денис Сасу Нгесо, каза Факи.

Северноафриканската държава изпадна в десетилетие на насилие след свалянето на диктатора Муамер Кадафи през 2011 г. по време на подкрепяно от НАТО въстание.

Последвалото завземане на властта породи безброй местни милиции и предизвика намесата на арабските сили, както и на Турция, Русия и западните държави.

От март миналата година администрацията в източната част на Либия, подкрепяна от военния лидер Халифа Хафтар, който е близък до Русия и Египет, оспорва признатото от ООН правителство на министър-председателя Абдулхамид Дбейба, като твърди, че мандатът му е изтекъл.

Либия осъди на смърт 17 членове на ДАЕШ

Либия осъди на смърт 17 членове на ДАЕШ

Смъртните присъди бяха издадени на осъдените за участие в убийството на 53-ма души

Първоначално президентските и парламентарните избори бяха насрочени за декември 2021 г., за да сложат край на спонсорирания от ООН мирен процес.

Но изборите бяха отложени за неопределено време поради силни различия по отношение на спорните кандидати и правилата за участие.

Факи заяви пред АФП, че преди няколко седмици в либийската столица Триполи се е състояла подготвителна среща за помирителната конференция.

"Беше поискано напускането на наемниците", каза той. "Либийците трябва да разговарят помежду си, смятам, че това е предварително условие за провеждането на избори в една стабилна страна."

По-рано този месец мисията на ООН в Либия обяви, че висши служители от съперничещите си администрации са одобрили координационен механизъм за прочистване на страната от чуждестранни войски и наемници.

Тя приветства "важната стъпка към постигането на устойчива стабилност и мир в Либия" след среща в Кайро на 8 февруари заедно с официални лица от Судан и Нигер.

Египет и Гърция отхвърлят споразумението между Турция и Либия

Египет и Гърция отхвърлят споразумението между Турция и Либия

Заплашва стабилността и сигурността в Средиземно море

Дискусиите, водени от пратеника на ООН Абдулайе Батили, обаче не доведоха до ясен график или конкретни мерки за изтегляне на чуждестранните бойци.

В края на 2021 г. ООН изчисли, че в страната има повече от 20 000 чуждестранни бойци - военни и паравоенни.

В петък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи нов призив за пълно изтегляне на чуждестранните бойци и наемници и заяви, че изборите са единственият "надежден път към легитимно, единно управление".

"Това, от което спешно се нуждаем, е политическа воля за преодоляване на продължителната политическа безизходица и постигане на напредък на множество фронтове", заяви той в Адис Абеба.

"Липсата на избори задълбочава икономическата несигурност, засилва политическата нестабилност, създава риск от подновяване на конфликтите и повдига призрака на разделението."

В неуспешните си опити да превземе Триполи между април 2019 г. и юни 2020 г. Хафтар използва бойци от Чад, Судан, Нигер и руската наемническа група "Вагнер".

Стотици бойци на "Вагнер" останаха в богатия на петрол изток на Либия, както и в южната част на страната.

Войната в Украйна намали чуждестранните наемници в Либия

Войната в Украйна намали чуждестранните наемници в Либия

Според ООН Русия е била принудена да преразпредели бойците от "Вагнер", давайки приоритет на Украйна

Турски войски са разположени в западната част, контролирана от правителството на Дбейба, като предлагат обучение на либийски войници.

Така наречената съвместна военна комисия "5+5", която обединява представители на източна и западна Либия, работи за гарантиране на изтеглянето на чуждестранните бойци като част от подписаното през октомври 2020 г. прекратяване на огъня.