Либийски съд осъди на смърт 17 бивши членове на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ). Това се казва в изявление от понеделник на базирания в Триполи главен прокурор на страната, цитирано от АП.

ЦРУ подпуква с дронове ДАЕШ и Ал Кайда в Либия

ЦРУ подпуква с дронове ДАЕШ и Ал Кайда в Либия

От база в съседен Нигер

Смъртните присъди бяха издадени на осъдените за участие в убийството на 53-ма души в западния град Сабрата и унищожаването на обществена собственост, според изявлението. Други 16 бойци отиват в затвора, като двама от тях получиха доживотни присъди.

Съдът не уточни кога присъдите ще бъдат изпълнени.

Либия остава разделена между две враждуващи администрации след години на гражданска война. Разделението между властите в столицата Триполи и източна Либия доведе до влошаване на държавните институции и служби и широко разпространено беззаконие.

Припомняме, че ислямските екстремисти разшириха обсега си в Либия, след като въстанието през 2011 г. свали и по-късно уби дългогодишния владетел Муамар Кадафи. ДАЕШ беше прогонена от основната си крепост, крайбрежния град Сирт, през 2016 г. и избяга във вътрешността на страната. Екстремистите поддържат присъствие и в други джобове, като например западна Сабрата, недалеч от границата на страната с Тунис.

ДАЕШ атакува ключово петролно пристанище в Либия

ДАЕШ атакува ключово петролно пристанище в Либия

Терористите от ДАЕШ овладяха сериозни територии в Либия

През февруари 2016 г. Съединените щати извършиха въздушен удар срещу тренировъчен лагер близо до Сабрата, при който бяха ликвидирани най-малко 40 души.