Едно израелско нахлуване в Рафах би изложило на риск живота на стотици хиляди жители на Газа и би било огромен удар върху операциите по оказване на помощ на целия анклав, каза хуманитарната служба на ООН в петък, докато Световната здравна организация обяви планове за действие при нахлуване, предава Ройтерс.

Израел многократно е предупреждавал за операция срещу Хамас в град Рафах в южната част на Газа, където са се събрали около един милион разселени хора, избягали от месеци на израелски бомбардировки, предизвикани от смъртоносната трансгранична атака на бойци на Хамас на 7 октомври.

"Това може да бъде клане на цивилни и невероятен удар върху хуманитарната операция в цялата ивица, тъй като тя се провежда предимно от Рафах", каза Йенс Лаерке, говорител на хуманитарната служба на ООН (OCHA), на брифинг за пресата в Женева.

Израел заяви, че ще работи за осигуряване на безопасна евакуация на цивилните от Рафах.

Помощните операции в Рафах включват медицински клиники, складове, заредени с хуманитарни доставки, пунктове за раздаване на храна и 50 центъра за деца с остро недохранване, каза Лаерке.

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Той очаква хуманитарна катастрофа, ако Израел не се откаже от офанзивата

OCHA ще направи всичко възможно, за да осигури продължаване на операциите по оказване на помощ, дори в случай на нахлуване, и проучва как да направи това, добави той.

Служител на Световната здравна организация каза на същия брифинг, че е изготвен план за извънредни ситуации за Рафах, който включва нова полева болница, но каза, че това няма да е достатъчно, за да се предотврати значително увеличаване на броя на смъртните случаи.

Вече повече от 34 000 палестинци са били убити в почти седеммесечен конфликт, според здравното министерство на Газа.

"Искам наистина да кажа, че този план за действие при извънредни ситуации е лейкопласт", ​​каза Рик Пиперкорн, представител на СЗО за окупираната палестински територия чрез видеовръзка. "Това абсолютно няма да предотврати очакваната значителна допълнителна смъртност и заболеваемост, причинени от военна операция."

Другите приготовления включват предварително разполагане на медицински консумативи в болниците по-на север, в случай че трите болници на Рафах станат нефункционални, както се случи многократно в седеммесечния конфликт поради израелски нападения и бомбардировки.

Данните на СЗО показват, че само една трета от 36-те предвоенни болници в ивицата Газа работят частично. Израел обвинява Хамас, че използва болници за военни цели и твърди, че операциите му срещу тях са били оправдани от присъствието на бойци. Хамас и медицинският персонал отричат ​​обвиненията.

Пиперкорн добави, че е "изключително загрижен", че всяко нахлуване ще затвори пропускателния пункт Рафах между Газа и Египет, който в момента се използва за внос на медицински консумативи.

"Ние настояваме и лобираме каквото и да се случи, пунктът да остане отворен", добави той, като каза, че СЗО е повдигнала този въпрос пред израелските власти.

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Те също така обсъдиха важността на увеличаването и поддържането на потока от хуманитарна помощ