Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад започна „турнето" си в Южна Америка, като първата страна, която ще посети Венецуела. Според анализатори Ахмадинеджад цели да извади страната от международната изолация, настъпила след разширените санкции.

Ние имаме отлични отношения със страните от Латинска Америка и те непрекъснато се развиват. Имаме много общи неща в културата и историята на тези народи с културата и историята на иранския народ, заяви иранският държавен глава преди да отлети за Каракас.

Ахмадинеджад ще посети и Никарагуа, Куба, Еквадор и вероятно Гватемала в опит да подобри икономическите партньорства и да намали ефекта от санкциите.

В началото на януари иранската държавна телевизия съобщи, че "сътрудничеството с Латинска Америка е сред топ приоритетите на външната политика на ислямската република". Внимание заслужава фактът, че страните от този регион са в много по-тесни партньорски взаимоотношения с ЕС и САЩ, отколкото с Ислямската република. Затова и не е ясна готовността им да откликнат положително на това сближаване и да рискуват сравнително добрите си бизнес отношения.

Междувременно, от САЩ коментираха, че тази обиколка на Ахмадинеджад е „жест на отчаяние": „Техеран се опитва да спечели нови съюзници, предвид засилващия се натиск над страната и наложените санкции. Американските власти напомнят на ръководителите на тези страни, че сега не е подходящият момент за укрепване на двустранните отношения с Иран - както икономически, така и в сферата на сигурността."