Ирански студенти освиркаха президента Махмуд Ахмадинеджад при посещението му в университета Амир Кабир в Техеран.

Малко преди да изнесе реч, някои студенти го посрещнали с възгласи, че предпочитат по-скоро да умрат, отколкото да се подчинят, предаде агенция ЕФЕ, като се позова на иранската ISNA.

Това е първият случай от избирането му през 2005 година, когато иранският президент се изправя пред подобна публична враждебност.

Говорител на Ахмадинеджад потвърдил за инцидента и посочил, че между 50 и 60 студенти подпалили портрети с лика на държавния глава и всявали смут по време на форума.

След като приключил речта си, Ахмадинеджад запазил спокойствие и отговорил на предизвикателството с думите, че университетът винаги е разпознавал диктаторите, както и да са маскирани, като допълнил: „В САЩ има един диктатор, който се е маскирал с човешки права."

Вие казахте вашето, позволете сега аз да кажа своето, обърнал се Ахмадинеджад към студентите, които продължавали да скандират „смърт на диктатора", за да му попречат да изнесе речта си, докато в същото време привърженици на режима скандирали „Ахмадинеджад, подкрепяме те!"

Лидерът подчертал, че през 1979 година иранската революция е сложила край на диктатурата на Шаха (Мохамед Реза Пахлави) и настоял, че няма да позволи на никоя група да възстанови една диктатура, пък била тя и с името на свобода.

И още: „Всеки трябва да знае, че Ахмадинеджад е готов да изгори по пътя на истинската свобода, независимостта и справедливостта."

Наред с университета на Техеран, Политехническият университет Амир Кабир станал арена на студентска манифестация миналата седмица с искане за свободи и реформи.