Няколко от иранските парламентаристи, поискали разпита на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад заради рекордни злоупотреби, се отказаха от това свое искане.

Припомняме, преди дни започна съставянето на петиция относно искането специална парламентарна да изслуша държавния глава по дело за банкови измами, при които са откраднати 2.6 милиарда долара.

За да бъде осъществен този разпит, бяха необходими минимум 73 подписа на депутати. Точно толкова се бяха подписали под петицията за изслушването на Ахмадинеджад. Така, след оттеглянето на тримата парламентаристи, петицията е „замразена" временно.

Противниците на президента в парламента коментираха, че подписите са оттеглени заради оказан натиск.

По делото за корупция в Централната банка на Иран и редица държавни компании са заподозрени няколко високопоставени служители и бизнесмени. Част от тях опозиционните сили свързват с името на държавния глава. Той от своя страна категорично отрича да има каквото и да било участие в корупционните схеми.

Борбата между иранския политически и религиозен елит се изостри през последните няколко месеца. Според наблюдатели това се дължи на наближаващите избори - през март 2012 година иранците ще гласуват за парламент, а в средата на 2013 година - за президент.