Air India съобщи, че резервен самолет на авиокомпанията ще излети от Мумбай в сряда за да вземе пътниците, чийто полет във вторник е бил прекъснат след принудително кацане заради повреда в двигателя на самолет "Боинг" 777 на руското далекоизточно летище Магадан, предава Ройтерс.

На борда на самолета е имало 216 пътници и 16 души екипаж. Той е изпълнявал полет от Ню Делхи за Сан Франциско. Самолетът е с два двигателя и единият от тях е дал дефект, който е наложил машината да кацне аварийно на руското летище.

Авиокомпанията каза, че нейният извънреден полет ще напусне Мумбай в 10:30 часа българско време и ще се отправи към Магадан в Русия, носейки храна и други вещи от първа необходимост за блокираните там пътници.

Руските авиационни власти - "Росавиация" заявиха, че резервният самолет на Air India трябва да кацне в 6:00 часа българско време в четвъртък.

Блокиран пътник е разказал пред индийската телевизия NDTV, че на борда е имало много граждани на САЩ и че предвид напрежението между Русия и Съединените щати "тук има много нервни хора".

Air India не отговори веднага на искането да обяви националността на пътниците.

Заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател каза във вторник, че е "вероятно" да има американци на борда предвид планираната дестинация.

"Ние знаем за полет за САЩ, който трябваше да направи аварийно кацане в Русия и продължаваме да наблюдаваме ситуацията отблизо", каза Пател.

Авиокомпанията каза, че е преместила пътниците в импровизирани помещения, позовавайки се на инфраструктурни ограничения около летището.

Русия забрани на американски авиокомпании и други чуждестранни превозвачи да използват нейното въздушно пространство в отговор на това, че Вашингтон забрани руски полети над Съединените щати през март 2022 г., след като Москва изпрати войски в Украйна.

Въпреки това Air India и някои базирани в Персийския залив, китайски и африкански превозвачи продължават да летят над Русия, което прави времето за полет по-кратко и американските конкуренти неконкурентоспособни.

През февруари американските сенатори призоваха администрацията на Байдън да спре китайски авиокомпании и други неамерикански превозвачи да летят над Русия по маршрути за САЩ.

"Ройтерс" съобщи миналата седмица, че китайските авиокомпании избягват да летят над руското въздушно пространство в четири новоодобрени полета до и от Съединените щати.

Отклоняването на построен в САЩ самолет към Русия с технически проблеми постави в центъра на вниманието напрежението в индустрията около руското въздушно пространство - само ден след като ръководителят на голям американски превозвач United Airlines pрогнозира почти идентичен сценарий.

Глобална среща на авиационната индустрия приключи във вторник с разногласия между превозвачите относно използването на руското въздушно пространство за преминаване на търговски полети с пътници и товари, като United Airlines изрази търговски опасения, но индийският превозвач Air India защити позицията си..

Руската забрана за някои чуждестранни превозвачи да използват нейното въздушно пространство, като отговор на санкциите на Запада заради войната в Украйна, прекрои въздушните маршрути и разстрои бизнес моделите за някои авиокомпании, които сега трябва да заобикалят най-голямата страна в света.

Потенциалното въздействие е широкообхватно, тъй като един полет между Европа и Азия генерира три в цялата мрежа, тъй като пътниците използват свързващи полети, според базираната в Брюксел организация за контрол на въздушното движение Евроконтрол.

Докато американските, европейските и японските превозвачи спряха да летят над Русия, Air India и някои базирани в Персийския залив и китайски авиокомпании продължават да го правят, което прави времето за полет по-кратко и им дава предимство в цените пред конкурентите.

На фона на напрежението между суперсилите, близко до нивата от Студената война, шефът на United Airlines, Скот Кърби, начерта сценарий, изключително подобен на инцидента, който се разигра в руския Далечен изток само 24 часа по-късно.

"Какво ще се случи, ако авиокомпания кацне в Русия с видни граждани на САЩ на борда? Това е потенциална криза в процес на нейното създаване", предупреди Кърби в понеделник.

Разногласията поставят в светлината на прожекторите стратегическото и географско значение на Русия в света на глобалната авиация, тъй като тя предлага най-прекия полет между Запада и Изтока - важен фактор за превозвачите да поддържат ниски разходи.

Русия започва да разглобява самолети за части заради санкциите

Русия започва да разглобява самолети за части заради санкциите

"Само въпрос на време" е базираните в Русия самолети да бъдат "канибализирани"