Повече от 42 години след смъртоносния бомбен атентат в синагога във френската столица съд в Париж осъди университетски преподавател от ливанско-канадски произход за извършването на нападението.

Съдиите решиха, че 69-годишният Хасан Диаб е младият мъж, който на 3 октомври 1980 г. е поставил бомбата в мотоциклет на улица "Коперник".

При атентата загинаха четирима души, а други 38 бяха ранени.

Диаб отказва да присъства на процеса, но съдиите му дадохат доживотна присъда.

Прокурорите твърдяха, че е "извън всякакво съмнение", че той стои зад бомбения атентат. Поддръжниците му осъдиха процеса като "явно несправедлив".

Атентатът на улица "Коперник" е първият, насочен срещу евреи във Франция след Втората световна война, и се превръща в образец за много други подобни нападения, свързани с бойци в Близкия изток през следващите години.

Продължилото десетилетия разследване стана нарицателно както за продължително объркване в съдебната система, така и за упоритата решимост на шепа магистрати да не позволят случаят да бъде забравен.

69-годишният Диаб, ливанец от палестински произход, който получава канадско гражданство през 1993 г. и преподава социология в Отава, е обявен за първи път за заподозрян въз основа на нови доказателства през 1999 г., вече близо 20 години след убийствата.

Кървава стрелба по синагога в Ерусалим
Обновена

Кървава стрелба по синагога в Ерусалим

Има убити и ранени

Осем години по-късно французите издават международна заповед за арест и едва през 2014 г. Канада се съгласява да го екстрадира. Но през 2018 г. френските магистрати обявяват делото за приключено поради липса на доказателства, което позволява на Диаб да се върне в Канада.

Накрая през 2021 г. жалбата срещу приключването на делото е уважена от Върховния съд - за първи път в историята това се случва по френско дело за тероризъм. Това означава, че съдебният процес най-накрая може да продължи и той започна по-рано този месец.

От самото начало Диаб протестира срещу невинността си и не се върна във Франция за процеса, който се проведе в негово отсъствие. Осъждането му означава, че ще трябва да последва второ искане за екстрадиция, макар че има сериозни съмнения дали то ще бъде успешно.

В отговор на присъдата Комитетът за подкрепа на Хасан Диаб в Канада призова министър-председателя Джъстин Трюдо да заяви "абсолютно ясно", че няма да бъде приета втора екстрадиция.

Британската полиция арестува още двама за нападението в синагога в Тексас

Британската полиция арестува още двама за нападението в синагога в Тексас

Разследването на случая продължава

Те заявиха, че 15-годишният правен "кошмар... сега се разкрива напълно в своята огромна жестокост и несправедливост".

В продължение на три седмици съдът изслуша описание на известните факти по делото, както и аргументи, които идентифицират Диаб като атентатора, и контрадоказателства, които сочат, че той е бил жертва на сбъркана самоличност.