Ако Русия бъде нападната, тя ще действа "според ситуацията". Това заяви ръководителят на руската делегация на Форума на ОССЕ във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов. Текстът на речта е публикуван на сайта на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

"На доктринално ниво ние умишлено поддържаме необходимата несигурност по отношение мащаба на нашия възможен ядрен отговор на агресия. Потенциалният агресор трябва да разбере, че в случай на нападение срещу Русия ние си запазваме правото да действаме, както се казва, "според ситуацията" и да използваме всички наши подходящи възможности", каза дипломатът.

"Русия очерта "червени линии", които не съветваме никого да прекрачва, ако врагът реши да направи това, отговорът може да бъде наистина унищожителен", подчерта той.

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Алиансът имал право да подкрепя Киев, без да е страна в конфликта

Руската федерация, според Гаврилов, ще отчете в тази връзка "агресивните действия на САЩ и техните съюзници в Северноатлантическия алианс, които наблюдава на фона на много тревожни промени в тяхната военна и доктринална политика, в т.ч. нейния ядрен компонент."

"Бихме искали да декларираме с пълна отговорност, че Русия си запазва правото да използва ядрено оръжие изключително в отговор на използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение срещу нея и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация, използвайки конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата", каза той.

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

От първия ден решихме да подкрепим Украйна

Русия, както отбеляза дипломатът, сега "се противопоставя не само на един националистически режим, а на координиран колективен Запад, който инструментализира Украйна за водене на нов тип хибридна война срещу Русия".

"Не е изненадващо, че с натрупания боен опит въоръжените сили на Руската федерация по право са в ешелона на най-боеспособните и опитни армии в света", заключи Гаврилов.