Климатичното движение "Петъци за бъдеще" разкритикува продължаващото невежество на германските политици по отношение на климатичната политика с оглед на бедствените наводнения, информира ДПА.

"Климатичната криза е тук, тя е несъмнена", настоя водещата германска активистка за климата Луиза Нойбауер в Хамбург малко преди планираната демонстрация.

Въпреки че политиците сега правят прокламации за това какво трябва да се направи по-добре в този контекст, "ние също така виждаме, че тези прокламации често изчезват, когато става въпрос за тяхното въвеждане в действие", изтъкна Нойбауер.

Меркел настоява за по-бързи действия за климата, докато жертвите от наводненията нарастват

Меркел настоява за по-бързи действия за климата, докато жертвите от наводненията нарастват

Жертвите от наводненията в Германия достигнаха 177 души

Тя добави, че "Петъци за бъдеще" не мери политиците по техните думи, а по делата им. "А там виждаме, че това правителство очевидно не желае да приеме реалността на тази климатична катастрофа", подчерта тя.

Особено сега германската политика в областта на климата трябва да бъде поставена под въпрос по съвсем нов начин, продължи Нойбауер. "Политиката за 1,5 градуса (таван на глобалното затопляне) изглежда по различен начин. Възможно е и ние се борим за това."

За това, каза тя, политиците трябва да вземат решение срещу нови проекти за изкопаеми горива и нови газопроводи и да работят за бързото спиране на въглищата и справедлива цена на CO2, която отразява разходите.

Този следобед климатичното движение шества в Хамбург под лозунга "Климатичната криза е тук!" с около 500 участници.

По време на демонстрацията за солидарност над 170-те жертви на наводненията също бяха почетени и бяха събрани пари.

Протести и митинги бяха планирани в цялата страна днес.

Меркел е в зоната на наводнения, изправена пред трудни въпроси за готовността

Меркел е в зоната на наводнения, изправена пред трудни въпроси за готовността

Как най-богатата икономика в Европа е хваната по "бели гащи" от наводнения, за които е предупредено дни по-рано