Най-реномираните социологически агенции в Израел разкриват пред местните медии, че техните екзит полове, които по закон не могат да бъдат публикувани до края на изборния ден в 22:00 часа местно време, показват драстично намалена избирателна активност в градовете, където живеят арабите по време на провеждащите се днес парламентарни избори в Израел, съобщават израелските медии.

Една от агенциите изтъква, че "избирателната активност в арабската общност е нещо, което никога преди не сме виждали".

Израел провежда парламентарни избори

Израел провежда парламентарни избори

Бени Ганц срещу Бенямин Нетаняху

Известният местен социолог Мено Гева уточни, че екзит половете в градовете Назарет, Ум ал Фам и други арабски населени места показват удивително ниска активност.

Две големи арабски партии се състезават в днешните парламентарни избори в Израел. "Хадаш Та'ал", която е коалиция между две партии, които досега бяха част от Кнесета, печелеше шест депутатски места в последното социологическо проучване, което излезе в петък. Алиансът на арабски фракции "Ра'ам-Балад" получаваше четири депутатски места, малко над прага за влизане в Кнесета от 3,25 процента.

Иначе общата избирателна активност към 18:00 часа е била 52 процента, което е с 2,6 процента по-ниска активност от предните избори през 2015 г., уточниха от Централната избирателна комисия.   

Проучвания: Партията на Бени Ганц печели изборите в Израел, но Нетаняху сформира коалиция

Проучвания: Партията на Бени Ганц печели изборите в Израел, но Нетаняху сформира коалиция

52% от респондентите смятат, че Нетаняху ще бъде следващият премиер

Междувременно се разрази скандал, след като партията на премиера Бенямин Нетаняху изпрати наблюдатели на изборите, снабдени с камери, прикачени на телата им, в редица избирателни секции, където мнозинството от гласуващите са араби, като арабски политици заклеймиха този ход като сплашване на избирателите

Полицията, запитана за използването на камери в изборните секции, потвърди, че е имало "редица подозрения за нередности" в северната част на страната, където много от израелските араби, които съставляват 21 процента от населението, живеят. 

Нетаняху, който е лидер на дясната партия "Ликуд", когото социологическите проучвания показаха в много оспорвана битка с основния си центристки опонент Бени Ганц, защити снимането, изтъквайки, че камери трябва да има в избирателните секции в цялата страна