Говорител на "Ал-Кайда" от американски произход предупреди президента Барак Обама, че терористичната организация може да възобнови атаките си, но този път жертвите от американска страна ще бъдат много повече, отколкото преди.

В 24-минутно видеообръщение Адам Гадан изброява провалите на Обама като ръководител на американската администрация, чак до загубата на сенатския пост от демократите в щата Масачузетс.

Гадан излага и условията при които "Ал-Кайда" би сключила мир със САЩ - отказ от подкрепа за Израел и изтегляне на американските войски от Афганистан.

"Ако сравните броя на загиналите мюсюлмани с относително неголемия брой американци, които бяха убити, ще стане кристално ясно, че ние още не сме започнали да водим сметка", казва Гадан.

"Затова в следващия етап ние няма да демонстрираме сдържаност и самообладание, както до сега", допълва още говорителят.

Аналогични условия за прекратяване на бойните действия "Ал-Кайда" поставяше и през 2007 г. по време на мандата на Джордж Буш. Тогава дори ставаше въпрос за освобождаване на всички затворници-мюсюлмани и отказ от предоставяне на помощи на омразните близкоизточни правителства.

Изявлението на Гадан се отличава с присмехулен тон. Той характеризира Обама като  "хитър и уклончив президент с мюсюлманско име".

"Ти вече не си онзи популярен президент, който беше преди година", заявява Гадан като приписва отговорността за спада на популярността му на ескалацията на бойните действия на САЩ зад граница.

При избирането на Обама много анализатори сигнализира, че "Ал-Кайда" има притеснения, че расовата принадлежност заедно с мюсюлманските връзки на семйството на Обама, ще го направят по-привлекателен за арабите и мюсюлманите.

В изявленията си от избирането на Обама за президент "Ал-Кайда" всячески се старае да покаже, че има приемственост между външната политика на Обама и неговия предшественик Джордж Буш, когото мюсюлманите открито ненавижадаха.

ФБР изидирва Адам Гадан от 2004 г., като е обявило награда от 1 млн. долара за информация за неговото местонахождение. Гадан е известен и с името Азам ал-Амрики.