В Санта Барбара мотокари преминават през склада на Direct Relief и товарят палети с толкова необходими медицински консумативи на камиони на FedEx. Обикновено тези ръкавици, маски и лекарства ще отидат в отчайващо бедни клиники в Хаити или Судан, но сега те се отправят към болницата Станфорд в Пало Алто, Калифорния и болниците на Робърт Ууд Джонсън в Ню Джърси, пише АП. 

Direct Relief е само една от няколкото американски благотворителни организации, които традиционно действат в държави, поразявани от война и природни бедствия, които сега изпращат хуманитарна помощ от някои от най-богатите общности в Америка, за да помогнат за управлението на пандемията на коронавирус.

"Ние отговаряме на най-големите нужди", заяви изпълнителният директор на Direct Relief Томас Тайг.

Той организира полети с доставки директно от собствените производители на групата в Китай до склада в Санта Барбара, а също така координира доставките от други производители по целия свят.  След като 20 години помага в зоните на бедствия, Тайг излъчва спокойствие в тази спешна ситуация.

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В щата Ню Йорк има повече заразени, отколкото в която и да е държава по света

Лекарите с благотворителна цел "Лекари без граници" прекараха месеци в борба с коронавирус по целия свят, сега се опитват да спасят живот точно на улица разстояние от техните офиси в Ню Йорк.

Групата поддържа кухни за супа, създава станции за миене на ръце и обучава местните служители как да предотвратят разпространението на инфекция.

Това, че международните групи за помощ подпомагат системата на здравеопазването в САЩ, показва колко остра е нуждата в страната и колко недостатъчен е федералният отговор.

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

Тръмп оставя всеки щат сам, а федералните агенции са в хаотична война за наддаване

"Сега виждаме организации с нестопанска цел, които традиционно помагат на слабите правителства да заменят нашето собствено национално правителство", казва Евелин Бродкин, политолог и професор в Чикагския университет. "Имаме късмет, че са тук. Но това ви показва отказа на федералната роля в тази криза."

Грешките на САЩ с тестването, възпрепятстваха усилията за овладяване на разпространението на вируса и правителството закъсня да реагира на критичния недостиг, а вносът на медицински консумативи спадна.

"Ясно е, че ни хвана голи и боси", казва д-р Ашиш Джа, директор на Глобалния здравен институт на университета в Харвард. "Фактът, че ресурси от тези организации идват в САЩ, от една страна е полезен за американците, но е отчайващо жалко по отношение на това, което трябваше да е пример за отзивчивостта на американците."

За разлика от него президентът Доналд Тръмп коментира, че администрацията е свършила "наистина добра работа" за да отговори на заразата.

Германия обвинява САЩ за бавни реакции и агресивна политика

Германия обвинява САЩ за бавни реакции и агресивна политика

Маас предупреди, че може да си навредят на доставките и наблюдава модела America First