Германският външен министър Хайко Маас разкритикува твърде бавната рекация на Съединените щати на коронавируса, най-новият признак на напрежение между двете съюзни държави, докато те реагират на кризата, съобщава "Ройтерс".

Китай предприе "много авторитарни мерки, докато в САЩ вирусът бе омаловажаван за дълго", заяви Маас в интервю за списание Der Spiegel.

Това са две крайности, нито една от които не може да бъде модел за Европа.

Германия обвини САЩ в модерно пиратство след завличане на 400 хил. маски

Германия обвини САЩ в модерно пиратство след завличане на 400 хил. маски

Според вестник "Тагесшпигел" берлинската полиция е поръчала маските от американския производител 3М

Германия бе сред страните, които миналата седмица обвиниха Съединените щати в тактиката на "Дивия запад" в прехвърлянето или блокирането на пратки на купувачи, които вече са сключили сделки за жизненоважни медицински доставки.

Маас заяви пред Der Spiegel, че се надява Съединените щати да преосмислят своите международни отношения в светлината на коронавирусната криза. Той добави, че агресивните търговски политики може да навредят на способността на страната да се снабдява предпазни средства.

"Нека да видим до каква степен действията на американското правителство ще доведат до дискусии в САЩ за това дали моделът America First наистина работи", обясни той.

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

Тръмп оставя всеки щат сам, а федералните агенции са в хаотична война за наддаване