Доналд Тръмп предостави нов модел на преговори, който е понятен за Пхенян. САЩ успяха да дадат инерция за промяна на отношението към Северна Корея.

Това заяви за предаването "Събота 150" на БНР проф. Фред Кериър от университета "Сиракюз". Проф. Кериър изследва КНДР вече повече от 30 години.

"За Северна Корея промяната е част от грандиозен план, който се спазва от няколко десетилетия с малки надстройки. Приспособяването към пазарната икономика не бе част от намеренията на режима, той просто се съобрази с икономическите реалности. Не всички детайли бяха планирани, но кардиналното решение да не се повтори Корейската война бе ясно още от 70-те. Това, което създаде усещането за рязка промяна, е ролята на Доналд Тръмп. Той предостави възможност да се използва нов модел на преговори, който е много понятен за Пхенян, но напълно различен от подхода досега", обясни проф. Кериър.

По думите му това е непредвидима ситуация. Към момента всичко се развива по начина, по който Северна Корея, Китай и Русия бяха планирали", гласи оценката на проф. Кериър за дипломатическите пробиви от последните месеци и дни.

Според него Пхенян успя да излезе от изолацията, преодоля максималния натиск и постигна важни дипломатически успехи.

"За мен това е комбинация от уменията и инстинктите на Ким Чен-ун, новата администрация на САЩ, засилената позиция на Си Цзинпин и окуражения южно-корейски президент Мун Дже-ин. Това е един от тези случаи в човешката история, когато много и различни фактори спомагат за неочаквано развитие на ситуацията.
Един от съветниците на президента Обама каза наскоро в интервю, че ако са имали на разположение също толкова диалогична администрация в Сеул, те също може би са щели да достигнат до подобен пробив", каза професорът от университета "Сиракюз".

Той припомни, че южнокорейският президент Ли Мьон-бак нямаше намерение да преговаря със Севера. Координацията между Сеул и Вашингтон се оказа неочаквано трудна.

В настоящия случай Ким Чен-ун осъзна, че трябва да се възползва от инерцията и да отговори на желанието на хората да подкрепи икономическите и социални промени, или да се примири с една нелицеприятна съдба за режима си, каза професорът.

"Още от 2011-а година той даваше подобни сигнали. Той се възползва от всяка ситуация да ангажира Юга. С администрацията на Мун Дже-ин това се случи, за разлика от предишния президент Пак Гън-хе. В момента Сеул с готовност се нагажда към променящата се ситуация. Дори шокиращото решение на Тръмп да се откаже от бъдещи военни учения бе в крайна сметка прието от Мун", подчерта Фред Кериър.

Сред важните практически последици от общата декларация проф. Кериър вижда промяната в обществените коментари в американските медии през последните месеци.

"Нормализират Ким Чен-ун като легитимен член на световната политическа сцена. Това е факт, независимо от резултата от преговорите за разоръжаване. Това, че образът на Северна Корея и на нейния лидер се променят, е от съществено значение", подчерта проф. Кериър.

Според него, водещи американски национални телевизионни канали се готвят да променят представата за Пхенян. Те са готови да инвестират, защото дори и малката възможност за промяна на отношенията между двете страни трябва да бъде разбрана от американската общественост, каза проф. Фред Кериър от университета "Сиракюз".

Ако продължаваме да разглеждаме Северна Корея само в бели и черни краски, ние губим възможността за диалог с Пхенян, убеден е проф. Кериър. "Без преговори не можем да помогнем на хората от двете страни на Демилитаризираната зона. Промяната на монолитния образ на Северна Корея е може би най-важната и непосредствена промяна след общата декларация", обясни професорът от университета в Ню Йорк.

Проф. Фред Кериър анализира реформаторската визия и намерения на севернокорейския лидер. "Те бяха ясни от много години, особено след като Ким Чен-ун пое управлението. Той бързо схвана, че промените, който вече се случват, изискват реформа в отношението към външния свят и фокус върху икономиката. Това е критично за бъдещето на страната. Паралелно остана целта да сплашат и принудят САЩ да приемат Пхенян насериозно, което се и случи", допълни проф. Кериър пред общественото радио.