Американски самолетоносач и два ракетни крайцера акостираха във Виетнам, рядко посещение в тази страна на фона на напрежението между Пекин и Вашингтон, предава Асошиейтед Прес.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън", заедно с два ракетни крайцера, пристигнаха в Дананг в неделя.

Съседен Китай е най-големият търговски партньор на Виетнам, но огромните морски претенции на Пекин в Южнокитайско море доведоха до нарастващи търкания с Виетнам, както и с Малайзия, Бруней, Индонезия и Филипините.

Междувременно САЩ предприеха дипломатически натиск за укрепване на икономическите и военни връзки в Индо-тихоокеанския регион.

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

Близо 18 000 военнослужещи ще се включат в маневрите

Посещението на самолетоносача в пристанището - едва третото подобно посещение, откакто отношенията бяха възстановени след края на войната между САЩ и Виетнам - следва посещенията във Виетнам тази година от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, търговския представител на САЩ Катрин Тай и администратора на Американската агенция за чуждестрана помощ USAID Саманта Пауър.

Офицери от "Роналд Рейгън" слязоха в неделя и бяха посрещнати от виетнамски офицери, след като акостираха в Дананг, пристанище, което беше модернизирано и разширено от Съединените щати по време на Виетнамската война.

Вашингтон разглежда Ханой като ключова част от своята стратегия за региона и се стреми да използва традиционното съперничество на Виетнам с неговия много по-голям съсед Китай, за да разшири влиянието на САЩ в региона.

Министерството на външните работи на Виетнам нарече пристигането на "Роналд Рейгън" - част от "нормален приятелски обмен в името на мира, стабилността, сътрудничеството и развитието както в региона, така и в света".

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

АСЕАН с първо съвместно военно учение в Южнокитайско море

Учението е свързано с "високия риск от бедствие в Азия, особено в Югоизточна Азия"