Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова призова американските дипломати да проявяват интелект и отговорност в своите изказвания за Русия. Така тя коментира думите на бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол в интервю за естонски вестник.

Според бившия американски дипломат САЩ трябва да „обуздае Русия”, а приближаването на НАТО към границите на Русия било законно, защото алиансът е принуден да „отразява произтичащата от Москва заплаха”.

„Днес Макфол отново взриви руския интернет, заявявайки, че настоящите действия на Русия се нуждаят от „конкретен отговор”, написа в отговор Захарова в профила си във „Фейсбук”.

Официалният представител на руското външно министерство е припомнила интервю на бившия държавен секретар на САЩ, Нобеловия лауреат за мир Хенри Кисинджър, който, по думите ѝ, казал следното: „Аз мога да разбера страните, които са били окупирани от Съветския съюз след Втората световна война, че са се чувствали застрашени, но аз не смятам, че тази илюзия трябва да оправдава разширяването на НАТО на Изток. Аз се застъпвах за диалог между САЩ и Русия по основните въпроси”.

„Аз не ви предлагам да избирате на кого от двамата американски дипломати да вярвате, защото американският дипломат тук е един”, подчертала Захарова и заключила: „В края на краищата дипломацията е професия, в основата на която са интелигентността и отговорността.”